Στις 23 Γενάρη 1999, πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων, η Suseco Portales, μαχητική συνδικαλίστρια, αναρχική και φεμινίστρια-μέλος των Mujeres Libres. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως μοδίστρα, κάτι που την έφερε αναπόφευκτα κοντά στην CNT.

Μέχρι το 1936, με την έλευση της Κοινωνικής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου, είχε ήδη πλησιάσει τον αναρχισμό. Υπήρξε από τις ιδρύτριες των Mujeres Libres, μαζί με ονομαστές αγωνίστριες όπως οι Lucia Sanchez Saornil, Mercedes Comaposada, Amparo Poch y Gascon και άλλες, με τις οποίες θα προωθήσει το 1937 την αποποινικοποίηση της εθελοντικής διακοπής της εγκυμοσύνης στον τομέα της δημόσιας υγείας (για δεύτερη φορά στην ιστορία, μιας και η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επαναστασης).

Θα συνεργαστεί με τις οργανώσεις των αγροτων μέχρι την ήττα της Επανάστασης το 1939, η οποία θα την αναγκάσει να εξοριστεί στην Αγγλία, μαζί με την κόρη της Hortensia, και τον σύντροφό της Acracio Ruiz. Μετά την πτώση του Φραγκισμού, 40 χρόνια αργότερα, θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της CNT.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.