Marcolino Jeremias
Πολιτισμός - Τέχνη

Το Grupo Dramatic Culture Social (Δραματική Πολιτιστική Κοινωνική Ομάδα) ήταν μια αναρχική ομάδα κοινωνικού θεάτρου που εμφανίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με πολύπλευρη δράση ειδικά το διάστημα μεταξύ 1913 και 1914.

Πολλά από τα έργα γράφτηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους-μέλη της ομάδας, με την πρώτη παράσταση να δίνεται τον Δεκέμβρη του 1913. Σύμφωνα με τους ίδιους, οργανώθηκαν με βάση μια ελεύθερη συμφωνία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Έδωσαν αρκετές παραστάσεις αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Βραζιλίας και στο περιοδικό «Η Φωνή του Εργάτη».

Μέλη της ομάδας ήταν, μεταξύ άλλων οι: José Alves, Paschoal Gravina, Zenon de Almeida, Jose Wisman, Juana Rouco Buela, Antonio Moreira, Leal Junior, Demetrio Minhana, José Minhana (αγόρι), Plutarco Filinto, Gonçalves de Oliveira, Albino Fernandes, Luiz Sanz, Antonio Castro, Luiz Arthur Mas, Manoel Medina, Santiago Vazquez, Frutuoso Alsó, Lucia Alsó, Marietta Alsó, Manoel Alves, Santos Barbosa, Arthur Guimarãeses, Aquilino Lopes, Antonio Currito, Heitor Duarte Luiz.

Ο αναρχικός φούρνος Lino Garrido, όταν προσκάλεσε τον πληθυσμό στα θεατρικά έργα της ομάδας, είπε: «Θυμηθείτε ότι το θέατρο είναι ένα σχολείο όπου μαθαίνονται πολλά, και για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά, είναι απαραίτητο να μάθουμε, ειδικά σε αυτή την περίοδο, κατά την οποία ο ανίδεος είναι κάποιος που δεν αναζητά τους συντρόφους του που έχουν συσπειρωθεί πίσω από το ισχυρό τείχος του συνδικάτου».

*Πηγή: Marcolino Jeremias. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.