Jakob Pettersson ′′Sushigoat′′
Αναρχική Θεωρία

Jakob Pettersson ′′Sushigoat′′

Η Τάξη της Τάξης

Μια λογική ή κατανοητή συνθήκη ρύθμισης μεταξύ των ξεχωριστών στοιχείων μιας ομάδας
The Free Dictionary

"... το υψηλότερο επίπεδο τάξης στην κοινωνία εκφράζεται από το υψηλότερο επίπεδο ατομικής ελευθερίας, με μία λέξη, ΑΝΑΡΧΙΑ”.
P. J Proudhon

Ο Χόμπς υπερασπίστηκε αρκετά ανοιχτά την ιεραρχία του Κράτους ισχυριζόμενος ότι χωρίς αυτήν οι άνθρωποι ζούσαν σε έναν «πόλεμο όλων ενάντια σε όλους». Αν και δεν θα συζητήσουμε εάν αυτό ενέχει ιστορική αλήθεια ή όχι, θα πούμε το αντίθετο: το Κράτος είναι ζώνη πολέμου! Οι επιτιθέμενοι είναι οικονομικά μονοπώλια, τυραννικές πολιτικές και πολιτιστικές ηγεμονίες. Ο εχθρός είναι η ανθρωπότητα, η ελευθερία, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η Τάξη!

Μια ιεραρχία είναι ένα σύστημα διαταραχής. Ακατανόητο, παράλογο και αναποτελεσματικό. Σε όλα τα επίπεδα, μια ιεραρχία δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών παραγόντων. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης προκαλεί μίσος εναντίον του συναδέλφου σας, γιατί ανταγωνίζεστε επίσης μαζί του, κυβερνώντας τον ή κυβερνόμενοι από αυτόν. Έτσι επιδιώκετε να τον τιμωρήσετε, να τον σπρώξετε, να τον αποφύγετε, να ψπείτε ψέματα και να μιλήσετε άσχημα γι’ αυτόν, επειδή αναγκάζεστε να το κάνετε αυτό. Είναι το μόνο πράγμα που έχει νόημα σε μια ιεραρχία! Το χειρότερο που μπορεί να σας τύχει είναι να χάσετε η θέση σας στην κοινωνική δραστηριότητα, αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα της ιεραρχίας.

Στην ιεραρχία η γνώση διαχωρίζεται από την εξουσία, η ανταμοιβή διαχωρίζεται από την προσπάθεια και η επικοινωνία εμποδίζεται από το γεγονός ότι ο ένας παράγοντας έχει τη δύναμη να βάλει τον άλλο σε πολύ δυσάρεστη θέση. Ως αποτέλεσμα, αυτός που λαμβάνει εντολές θα κοινοποιήσει αυτές τις πληροφορίες μόνο στους προϊσταμένους του ότι δεν θα έφερνε τον υφιστάμενό του σε δύσκολη θέση. Αυτό γίνεται κατανοητό, υποσυνείδητα τόσο από τον Κύριο όσο και από τον υπηρέτη, και δημιουργεί μια αύρα δυσπιστίας μεταξύ τους. Στο τέλος, δεν θα μπορέσετε ποτέ να εκφραστείτε πλήρως, αποτελεσματικά ή αυθεντικά, σε κάποιον που έχει τη δύναμη να σας τιμωρήσει, να σας ταπεινώσει, να σας στερήσει από κάτι ή να σας κακομεταχειριστεί.

Ο πόλεμος, η βία και ο εθνικισμός αναδύονται από το χάος της ιεραρχίας. Χωρίς αυτήν, είναι αδύνατα όλα αυτά. Όσοι βρίσκονται στην κορυφή μιας ιεραρχίας έχουν στη διάθεσή τους πραγματικά ανθρώπινα όντα, τα οποία μπορούν να διαχωριστούν εντελώς από την ατομική βούληση και την αξιοπρέπεια εάν το επιθυμείτε. Κύριοι, αν το θέλουν, μπορούν να μετατρέψουν τις ανθρώπινες οντότητες σε στρατιώτες, πιστούς στο κόμμα, πατριώτες, καταναλωτές, παρανοϊκούς τρελούς, εγκληματίες, βίαιους οπαδούς αθλητικών ομάδων, εθνικιστές, ρατσιστές και ψυχρούς δολοφόνους. Η υπακοή είναι μια ασθένεια που αποτρέπει την τάξη. Άνθρωποι που δεν θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους να είναι ελεύθεροι δεν θα έχουν νόημα ποτέ για τον κόσμο. Απλώς αποκαλούμε αυτό που μας περιβάλλει “Τάξη” γιατί το πιστεύουμε από τα νεανικά μας χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Αυτό το σύστημα ιεραρχίας και υποταγής που μας περιβάλλει δεν είναι παρά ένας αόρατος Εμφύλιος Πόλεμος.

“Δεν θα υπακούσω” τραγουδά η χορωδία της τάξης. “Θα συμμορφωθώ με τη βούληση των συναδέλφων μου μόνο αν συμμερίζομαι την πρόθεσή τους", είναι ο στίχος κάθε ανθρώπινης ευπρέπειας. Η μόνη τάξη είναι αυτή που βασίζεται στην αμοιβαία συμφωνία, ούτε στη διαταγή ούτε στην υπακοή. Ας αντιστρέψουμε την έννοια των δύο τεράτων του Χόμπς, “την κατάσταση της φύσης” και το “κοινωνικήό συμβόλαιο”: Η ιεραρχία είναι ένας πόλεμος εναντίον όλων! Επομένως, πρέπει να συμφωνήσουμε, μέσω ενός άγραφου νόμου, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να συμπεριφορόμαστε μας με βάση τις αρχές της αμοιβαίας συμφωνίας και της αλληλοκατανόησης.

Δηλώνουμε μαζί με τον Anselme Bellegarrigue:

Όποιος δηλώνει αναρχία δηλώνει άρνηση διακυβέρνησης.
Όποιος δηλώνει την άρνηση της κυβέρνησης δηλώνει τη δήλωση του λαού.
Όποιος δηλώνει τη δήλωση του λαού δηλώνει την ατομική ελευθερία.
Όποιος δηλώνει ατομική ελευθερία δηλώνει την κυριαρχία του καθενός.
Όποιος δηλώνει την κυριαρχία του καθενός; δηλώνει την ισότητα ·
Όποιος δηλώνει την ισότητα · δηλώνει την αλληλεγγύη ή την αδελφότητα ·
Όποιος δηλώνει την αδελφότητα; δηλώνει την κοινωνική τάξη ·

Το αντίστροφο:
Όποιος δηλώνει την κυβέρνηση δηλώνει την άρνηση του λαού.
Όποιος δηλώνει την άρνηση του λαού δηλώνει την επιβεβαίωση της πολιτικής εξουσίας.
Όποιος διακηρύσσει την πολιτική εξουσία δηλώνει ατομική εξάρτηση.
Όποιος δηλώνει ατομικό εθισμό δηλώνει την ταξική υπεροχή.
Όποιος δηλώνει την ταξική υπεροχή δηλώνει την ανισότητα.
Όποιος δηλώνει ανισότητα δηλώνει ανταγωνισμό.
Όποιος κηρύξει ανταγωνισμό κηρύσσει εμφύλιο πόλεμο.
Δεν προκύπτει από όλα αυτά ότι όποιος δηλώνει κυβέρνηση κηρύσσει εμφύλιο πόλεμο;

*Μετάφραση: Rodrigo Viana. Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.