Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1879, ο Benoît Broutchoux ήταν ένας θρυλικός αναρχικός αγωνιστής από τη Γαλλία που δραστηριοποιήθηκε στο επαναστατικό συνδικαλιστικό κίνημα της εποχής του. Γιος μεταλλουργού, ο Broutchoux ξεκίνησε να δουλεύει από νωρίς ως εργάτης γης σε αγρόκτημα στον τόπο καταγωγής του, τη Βουργουνδία, πριν εργαστεί σε εργοστάσια και στη συνέχεια σε ορυχεία. Έπετα μετακόμισε στο Παρίσι και έσκαβε τάφρους για την κατασκευή του μετρό του Παρισιού. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους αναρχικούς κύκλους και δραστηριοποιήθηκε μέσα στα συνδικάτα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, με αγώνες και σοβαρές αστυνομικές διώξεις.

Ο Broutchoux έγινε γνωστός για τις ”πύρινες” ομιλίες του και κατά την επιστροφή του στα ορυχεία άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη επιρροή ως ριζοσπάστης που αντιτάχθηκε στους ρεφορμιστές ηγέτες της ένωσης ανθρακωρύχων, Émile Basly και Arthur Lamedin. Η φήμη του άγγιξε πανεθνικά επίπεδα με τη συμμετοχή του στη ριζοσπαστική απεργία που ακολούθησε μετά την καταστροφή των Courrières, μια κατάρρευση ορυχείων που σκότωσε πάνω από χίλιους εργάτες.

Η συνδικαλιστική του δραστηριότητα στα συνδικάτα δεν ήταν μόνιμη και σταθερή. Υπό την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος και αγωνιστής, υποστήριξε ανοιχτά την ελεύθερη συμβίωση και τα μέτρα αντισύλληψης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Αρνούταν από θέση αρχής να καταβάλλει αντίτιμο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Συμμετείχε στο γνωστό Αναρχικό Συνέδριο το 1907 στο Άμστερνταμ, όπου αντιτάχθηκε στις αντι-συνδικαλιστικές θέσεις του Μαλατέστα. Αρχικά υποστήριξε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αργότερα τάχθηκε με τη μεριά της αντι-μιλιταριστικής πτέρυγας, όταν τα χημικά όπλα έπεσαν στις πρώτες γραμμές της μάχης.

Συνέχισε να εργάζεται σε διάφορες βιομηχανίες μετά την σταδιακή του απόσυρση και να συμμετέχει, σε σημαντικό βαθμό, στους αγώνες των συνδικάτων. Τάχθηκε με το μέρος των ριζοσπαστών που αποχώρησαν από την κεντρική εργατική ομοσπονδία της CGT, φτιάχνοντας την CGT-U. Στην εσωτερική διαμάχη που θα ακολουθουθήσει στη νέα Ομοσπονδία, ο Broutchoux θα ταχθεί με τους ελευθεριακούς κομμουνιστές ενάντια στους συγκεντρωτικούς.

Το 1927 αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά λόγω σύφιλης, λαμβάνοντας μια πενιχρή σύνταξη αναπηρίας από το κράτος. Η ψυχική του υγεία άρχισε να καταρρέει σοβαρά και να εντείνεται όταν έμαθε ότι το μόνο εναπομείναν παιδί του, σκοτώθηκε από την αστυνομία. Όντας ταλαιπωρημένος για χρόνια λόγω ασθένειας, κατέληξε στις 2 Ιουνίου το 1944, σχεδόν ξεχασμένος. Η κληρονομιά που άφησε θα αναδυθεί αργότερα από τους ελευθεριακούς τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας στη Λιλ που εξέδωσε ένα κόμικ για αυτόν.

*Πηγή: Red & Black Notes

*Μετάφραση: https://www.alerta.gr/archives/10462