Ο Lee Hwae-young θεωρείται πατέρας του κορεατικού αναρχισμού, ήρωας της ανεξαρτησίας του πολέμου από την Κορέα και ενορχηστρωτής της Αγροτικής Επανάστασης του 1929 στη Μαντζουρία. Στις 17 Νοέμβρη 1932 απαγχονίστηκε σε ηλικία 66 ετών σε ένα κελί στη φυλακή Lushun (σημερινή επαρχία Liaoning, Κίνα),

Με το όνομα “Udang”, υπήρξε ένας από τους υποστηρικτές του πρώτου αναρχικού πολιτικού πυρήνα στη χερσόνησο της Κορέας. Το 1911, στις πόλεις Seogando, Shinheung και Kyung Jak Sa, ιδρύθηκαν δύο σχολές κατάρτισης για τους εργαζόμενους, που μεταξύ άλλων, εκπαιδεύονταν στο συνδικαλισμό, την πολιτική και τις στρατιωτικές τακτικές για ανταρτοπόλεμο μιας και διεξαγόταν τότε ο αντιαποικιακός αγώνας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, ο Lee Hwae-young θα εξοριστεί στην Κίνα, διωκόμενος μετά από την ιαπωνική εισβολή στη χερσόνησο. Μαζί με τα πέντε αδέλφια του, θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Μαντζουρίας, όπου θα αρχίσει να αναπτύσσει παραγωγικό πολιτικό και κοινωνικό έργο μεταξύ της αγροτιάς. Η διαδικασία αυτή καθώς και η τεράστια γνώση της περιοχής εκ μέρους του θα είναι καθοριστικές για το επαναστατικό κίνημα του 1929.

Ενόσω ήταν εξόριστος, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο, όπου θα ενταχθεί στον οργανωτικό πυρήνα του κινεζικού τμήματος της Κορεατικής Αναρχικής Ομοσπονδίας. Ξεκινώντας την εξέγερση των αγροτών του 1929, ο ′Udang” θα δημιουργήσει έναν αναρχικό πυρήνα στην Tianjin, μαζί με τους Kim Ji-gang, Yang Yeo-jun και Kim Dong-woo, για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της επαναστατικής διαδικασίας. Έτσι, ο πολιτικός αυτός πυρήνας θα πραγματοποιήσει απαλλοτρίωση της Τράπεζας Chengshi, στην οδό Asahi (στην ιαπωνική συνοικία), με λεία περισσότερα από 4 χιλιάδες γιεν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δύο κόρες του, οι Kyu-suk και Hyun-suk, πηγαίνουν να ζήσουν στην Κομμούνα Shinmin, όπως ήταν γνωστή η επανάσταση της Μαντζουρίας. Ο Lee Hwae-young, ωστόσο, θα πρέπει να μετακομίσει στη Σαγκάη με τον μικρό του γιο Kyu-ho. Τον Νοέμβρη του 1932, ως μέρος της επικείμενης ήττας της Επανάστασης, ο “Udang” θα συλληφθεί και θα κρατηθεί στο Dalian από την αυτοκρατορική αστυνομία καθώς εισήλθε στη ζώνη των συγκρούσεων για να συμμετάσχει στην αντίσταση στην επανασυγκρότηση των βάσεων υποστήριξης.

Τελικά θα κλειστεί στη φυλακή Lushun, όπου μετά από λίγες μέρες θα βρεθεί κρεμασμένος από τα δικά του ρούχα στο κελί του, υπό ασαφείς συνθήκες, αφού, όμως, έχει υποβληθεί πριν σε βασανιστήρια.

*Επιμέλεια: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.