Dimitri (tr.)
Πολιτισμός - Τέχνη

Ο αναρχικός Τύπος έχει δημοσιεύσει μια τεράστια ποσότητα ποίησης και στίχων - πράγματι, πριν από το 1960 δημοσιεύτηκε περισσότερη ποίηση από όλες τις άλλες μορφές δημιουργικής γραφής.

Μεταξύ των καλύτερων ποιητών του αναρχισμού ήταν η Voltairine de Cleyre, την οποία η Έμμα Γκόλντμαν θεωρούσε «την πιο ταλαντούχα και λαμπρή αναρχική ποιήτρια που διέθετε ποτέ η Αμερική». Αν και τα αναρχικά θέματα στο έργο της de Cleyre ήταν τυπικά της γενιάς της -αφιερώματα σε επαναστάτες μάρτυρες, ύμνοι σε αναρχικές επετείους και εργατικά τραγούδια που εξεγείρουν ενάντια στην τυραννία- η ισχυρή εικόνα και ο παθιασμένος λυρισμός της την διέκριναν από όλους τους συγχρόνους της.

Άλλοι αξιοσημείωτοι Αμερικανοί αναρχικοί ποιητές στις δεκαετίες 1910 και 1920 ήταν η Ιρλανδή Lola Ridge, ο γεννημένος στην Ιαπωνία Sadakichi Hartmann, φημισμένος ως ο πρώτος συγγραφέας haiku στα Αγγλικά, και ο οργανωτής των IWW, τραγουδοποιός και χιουμορίστας T-Bone Slim (πραγματικό όνομα Matt Valentine Huhta), ο οποίος ήταν γνωστός για τους αναρχικούς του αφορισμούς («Όπου συναντάτε αδικία, η σωστή μορφή ευγένειας είναι η επίθεση»).

Ο Σικελοαμερικανός σουρεαλιστής ποιητής Philip Lamantia ανήκε σε μια ιταλόφωνη αναρχική ομάδα στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1940 και αργότερα έγινε ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Beat. Ο Kenneth Rexroth, μέντορας πολλών Beats, αναγνωρίστηκε ως αναρχικός από τη συμμετοχή του στη δεκαετία του 1920 στο Dil Pickle Club του Σικάγου, ένα δημοφιλές φόρουμ για διαλέξεις και συζητήσεις για επαναστατικά θέματα. Άλλοι ποιητές των Beat με αναρχικό προσανατολισμό ήταν η (πρόσφατα εκλιπούσα) Diane di Prima και ο Gary Snyder, το μανιφέστο των οποίων «Βουδιστικός Αναρχισμός» (1961) αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα αναρχικά γραπτά εκείνης της δεκαετίας. Το χιουμοριστικό μανιφέστο Abomunist (1959), του αφροαμερικανού ποιητή της Beat, Bob Kaufman, είχε επίσης μια έντονα αναρχική γεύση. (Σύμφωνα με τον Kaufman, «Οι αβομινιστές ψηφίζουν εναντίον όλων χωρίς να ψηφίζουν κανέναν».) Τόσο το περιοδικό όσο και το μανιφέστο του Kaufman εκδόθηκαν από το City Lights, το οποίο ιδρύθηκε μαζί με το βιβλιοπωλείο City Lights στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον ποιητή και τον συμπαθούντα τις αναρχικές ιδέες Lawrence Ferlinghetti.

 

Σημαντικοί αναρχικοί ποιητές που έγραψαν σε άλλες γλώσσες εκτός των Αγγλικών, ήταν ο Pietro Gori στα Ιταλικά, ο Ernst Toller και ο γεννημένος στη Σκωτία John Henry Mackay στα Γερμανικά, ο Εβραίος εργάτης-ποιητής David Edelstadt στα Γίντις και ο Laurent Tailhade στα Γαλλικά. Επίσης, στην ποιητική αναρχία ένα όνομα-σήμα κατατεθέν των Γάλλων σουρεαλιστών ποιητών ήταν ο Benjamin Peret, ο οποίος πολέμησε με μια αναρχική ταξιαρχία στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Δημιουργικοί αναρχικοί συγγραφείς παρήγαγαν επίσης σημαντικά πεζογραφικά έργα μυθοπλασίας. Υπό την επιρροή του Look Backward, 2000–1887 (1888), του Αμερικανού ουτοπικού σοσιαλιστή μυθιστοριογράφου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, Edward Bellamy, πολλοί αναρχικοί επινόησαν τις δικές τους ουτοπίες - ιδίως η Lois Waisbrooker, η A Sex Revolution της οποίας (1892) συνδύασε τον αναρχισμό και τον φεμινισμό, και ο J. William Lloyd, το The Natural Man: A Romance of the Golden Age του οποίου (1902) προετοίμασε την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. Λόγω κυρίως της κριτικής από τον Κροπότκιν και άλλους αναρχικούς, το έργο «Equality» του Bellamy (1897), η συνέχεια του «Look Backward» , δεν περιείχε σχεδόν κανένα από τα στατικά στοιχεία της προηγούμενης ιστορίας.

Ο μυστηριώδης γερμανόφωνος συγγραφέας γνωστός ως B. Traven, συγγραφέας του «The Cotton Pickers» (1926) και πολλών άλλων μυθιστορημάτων, ίσως είναι ο πιο ευρέως αναγνωσμένος αναρχικός αφηγητής του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες του ανασκαλεύουν την κρατική εισβολή στην ατομική ύπαρξη, από την ύπαρξη των διαβατηρίων και άλλων γραφειοκρατικών εγγράφων έως τη μαζική επιστράτευση για πόλεμο. Ο «Καλός Στρατιώτης Σβέικ» (1920-23), του Τσέχου συγγραφέα Jaroslav Hašek, είναι μια ξεκαρδιστική σάτιρα στρατιωτικής ζωής και γραφειοκρατίας και κλασικό της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως και η «Οικογένεια» (1931), του Κινέζο αναρχικό Ba Jin.

Βασικές αναρχικές ιδέες, όπως η δυσπιστία προς την κρατική εξουσία, έχουν επίσης εμφανιστεί σε έργα άλλων κυριότερων Αμερικανών συγγραφέων, όπως ο Nelson Algren (ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «βασικά ενάντια στην κυβέρνηση»), τον Joseph Heller, την Ursula Le Guin και τον Edward Abbey, το κωμικό μυθιστόρημα του οποίου «The Monkey Wrench Gang» (1975) ενέπνευσε το Earth First!, το αναρχικά προσανατολισμένο περιβαλλοντικό κίνημα.

*Από το http://tokoskino.me Επιμέλεια: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.