Emilio Crisi
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στις 14 Νοεμβρίου 2003, μόλις πριν από 17 χρόνια, πέθανε στην Αστούριας ο Ramón Alvarez Palomo, γενικός γραμματέας του συνδικάτου αρτοποιών, γενικός γραμματέας της ισπανικής CNT (Confederation Nacional del Trabajo), συνιδρυτής της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) και ιστορικός αγωνιστής του αστουριάνικου αναρχισμού.

Ως νεαρός ρχισε να εργάζεται ως αρτοποιός, ένα επάγγελμα που θα σηματοδοτήσει τη μαχητική του πορεία στη ζωή. Θα συμμετάσχει ενεργός στην εξέγερση στην Αστούριας τον Γενάρη του 1933 και στην Αστουριανή Επανάσταση το 1934 -όντας ο τελευταίος γραμματέας της Επαναστατικής Επιτροπής της Gijon- κάτι που θα του κοστίσει φυλακή και εξορία.

Με το ξέσπασμα της Ισπανικής Κοινωνικής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου θα τεθεί επικεφαλής της Πολεμικής Επιτροπής της Gijon. Μετά την επικράτηση του Φράνκο θα εξορισθεί στη Γαλλία.

Το 1945 έγινε γενικός γραμματέας της CNT στην εξορία. Το 1989 θα συμμετάσχει στην ίδρυση της CGT, μαζί με όλους όσοι αποχώρησαν από την CNT.

Ο Alvarez Palomo πέθανε το 2003, σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας μια τεράστια αγωνιστική παρακαταθήκη και αφοσίωσης στον αναρχισμό και την ελευθερία.