Στις 6 Νοεμβρίου 2014, ο πρωτοπόρος Νιγηριανός αναρχικός Sam Mbah πέθανε από καρδιακή προσβολή. Γεννημένος το 1963 στο Enugu, στα νότια της Νιγηρίας, ο Mbah σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λάγος και ενδιαφέρθηκε για τη ριζοσπαστική πολιτική. Μαζί με πολλούς άλλους φοιτητές πολιτικά σκεπτόμενους, ο Mbah αυτοχαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως μαρξιστής. Μετά την αποφοίτησή του, κλήθηκε για υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία και τοποθετήθηκε στο Ibadan στην περιοχή Oyo της Νιγηρίας. Εκεί ήρθε κοντά σε μια ομάδα αριστερών συναδέλφων του, που κατά τύχη εγγράφηκαν συνδρομητές σε μια αμερικανική αναρχική εφημερίδα. Αυτό οδήγησε σε μια ιδεολογική στροφή από τον μαρξισμό, προς τον ελευθεριακό σοσιαλισμό.

Αφού ολοκλήρωσαν τη θητεία τους, μερικοί από τους ριζοσπάστες αυτούς όπως ο Mbah, που ζούσαν στα νότια της Νιγηρίας, δημιούργησαν την οργάνωση Awareness League, μια από τις πρώτες αφρικανικές αναρχικές οργανώσεις. Η Awareness League συμμετείχε σε έναν έντονο αγώνα ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, μαζί με ορισμένες άλλες ριζοσπαστικές ομάδες. Το 1997, ο Mbah και ο σύντροφόις του Ι. Ε. Igariwey, κυκλοφόρησαν το βιβλίο τους «African Anarchism: The History of a Movement» («Αφρικανικός αναρχισμός: Η ιστορία ενός κινήματος»), το οποίο παραμένει το θεμελιώδες έργο επί του θέματος μέχρι σήμερα. Σε αυτό αναλύονται οι προ-αποικιακές αφρικανικές κοινωνίες, αποκαλύπτονται τα ελευθεριακά στοιχεία που ενυπήρχαν σε αυτές και επικρίνονται τα μοντέλα του κρατικού σοσιαλισμού που κυριαρχούσαν και εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αφρικανική αριστερά, ενώ περιγράφεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο αναρχισμός στο μέλλον.

Το 1999, όταν κατέρρευσε η στρατιωτική δικτατορία και καθιερώθηκε η πολιτική διακυβέρνηση, η Awareness League σταμάτησε να υπάρχει και ορισμένα μέλη της έγιναν πολιτικοί. Ο Mbah αποφάσισε, όμως, να επικεντρωθεί στον αγώνα που σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, συμμετέχοντας σε αγώνες ενάντια στη διαφθορά. Ωστόσο, άρχισε να επηρεάζεται από προβλήματα υγείας που τον εμπόδισαν να συμμετάσχει πιο έντονα σε πολλούς αγώνες. Το 2014 η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά και ξεκίνησε ένας παγκόσμιος έρανος για να συγκεντρωθούν χρήματα για χειρουργική επέμβαση καρδιάς. Παρ’ όλα αυτά, η υγεία του συνέχισε να κλονίζεται με αποτέλεσμα να πεθάνει στις 6 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Το Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης είχε μεταφράσει και δημοσιεύσει δύο συνεντεύξεις των Sam Mbah και Ι. Ε. Igariwey που βρίσκονται εδώ: https://ngnm.vrahokipos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=355:awareness-league&catid=24&Itemid=172