...
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στις 5 Νοέμβρη 1871 γεννήθηκε ο Ιάπωνας Shusui Kotoku, στη Nakamura. Αναρχικός συγγραφέας, οι μεταφράσεις του οποίου των έργων του Κροπότκιν και η προπαγανδιστική του δράση του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της αναρχικής σκέψης στην Ιαπωνία.

Το 1903 ίδρυσε το εβδομαδιαίο περιοδικό “Heimin Shimbun” , μέσα από το οποίο διέδιδε τις αντιμιλιταριστικές ιδές και γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε μήνες.

Το 1905 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαδόσει την κριτική του για τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, που θεωρείτο ο ακρογωνιαίος λίθος του καπιταλισμού στην χώρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί πλησίασε ακόμη περισσότερο τις αναρχοκομμουνιστικές θεωρίες και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

Η επιστροφή του στην Ιαπωνία το 1906 σηματοδότησε το οριστικό πέρασμά του στον Αναρχισμό. Το 1909 μετέφρασε το έργο του Κροπότκιν “Η κατάκτηση του ψωμιού”, ένα βιβλίο που τυπώθηκε σε χίλια αντίτυπα και μοιράστηκε σε μαθητές και εργάτες.

Τον Γενάρη του 1910 συνελήφθη μαζί με 26 άλλους αναρχικούς για μια φερόμενη επίθεση στον αυτοκράτορα. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θανατική ποινή, αν και δεν υπήρξαν αποδείξεις για οποιαδήποτε ενοχή του σε κάτι. Απαγχονίστηκε στις 24 Γενάρη 1911, μια ακόμα δολοφονία ενός επαναστάτη.