Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος
Στη φωτογραφία - μια ομάδα μαχνοβιτών στους δρόμους του Alexandrovsk το 1919. Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες από τη συμμετοχή του RPAU στην εκστρατεία κατά του Wrangel

*Πριν από εκατό χρόνια, στις 23 Οκτώβρη 1920, ο Επαναστατικός Εξεγερμένος στρατός της Ουκρανίας (RPAU - Μαχνοβίτες) κατέλαβε το Alexandrovsk (τώρα Zaporozhye), καθώς και τα χωριά Kamyshevakha, Novogrigorievka και Sofievka (τώρα πόλη Volnyansk) της κομητείας Alexander.

*Στο Kamyshevakh, συγκεκριμένα, συνελήφθη ο πρώην μαχνοβίτης Grigory Yatsenko, ο οποίος πέρασε με τους λευκούς το καλοκαίρι του 1920. Ο Yatsenko εκτελέστηκε αμέσως, ενώ η ομάδα του (περίπου 200 άτομα) συμπεριλήφθηκε στην “Ταξιαρχία” του Nikita Chalogo.

*Την ίδια ημέρα στο Πρώτο Ουκρανικό Συνέδριο των Επιτροπών Άκληρων Χωρικών, στο Χάρκοβο, εγκρίθηκε Ψήφισμα για την καταπολέμηση της ληστείας το οποίο ενέταξε τμήματα των αποικιών στην Εσωτερική Υπηρεσία της Δημοκρατίας (Πανεπιστήμιο) και απαίτησε τη δημιουργία “αγροτικών μονάδων αυτοάμυνας”.

*Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση του Vladimir Efimovich Gorev (10 Οκτώβρη 1900 - ο οποίος πέθανε στις 20 Ιούνη 1938), ο οποίος ήταν αναρχικός, αλλά αργότερα έγινε μπολσεβίκικος και έκανε σταδιοδρομία στον σοβιετικό στρατό.
Ο Vladimir Gorev γεννήθηκε στην επαρχία Vitebsk. Γιος στρατιωτικού. Το 1915 έγινε μέλος των αναρχοκομμουνιστικών ομάδων στο Πέτρογκραντ. Το 1917 μπήκε στο Ινστιτούτο Μηχανικών της πόλης. Από τον Μάρτη του 1918 υπηρέτησε ως γραφιάς στο γραφείο της Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου. Τον Ιούνη του 1918, εντάχθηκε στην αναρχική ομάδα ανταρτών “Burevestnik", που πήγε στο Ανατολικό Μέτωπο. Υπηρέτησε ως στρατιώτης, τότε ως δέκαρχος, συμμετείχε στις μάχες εναντίον των τσεχοσλοβακικών στρατευμάτων και του σώματος Komchiv, κοντά στο Yekaterinburg και το Chelyabinsk. Τον Ιούλη του 1918, συνελήφθη, αλλά κατάφερε να αποδράσει και επέστρεψε στο Πέτρογκραντ. Επανέλαβε τις σπουδές του και εργάστηκε ταυτόχρονα σε επιτροπές. Τον Απρίλιο του 1919, αρρώστησε από τύφο και πήγε στο σπίτι. Μετά την ανάρρωσή του, εργάστηκε ως λαϊκός δάσκαλος σε ένα αγροτικό σχολείο. Το καλοκαίρι του 1919 επιστρατεύτηκε στον Κόκκινο Στρατό, υπηρέτησε ως εκπαιδευτής του πολιτικού τμήματος του 2ου Σώματος και μετά στην Ειδική Ομάδα των στρατευμάτων του Νότιου Μετώπου.
Τον Δεκέμβρη του 1919, ο Gorev συνελήφθη στο Vitebsk ως αναρχικός. Δήλωσε την απομάκρυνσή του από τους αναρχικούς και απελευθερώθηκε τον Μάρτη του 1920.
Μετέπειτα ο Gorev υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, από διοικητής διμοιρίας έως επικεφαλής του μυστικού και επιχειρησιακού τμήματος του Ειδικού Τμήματος του Δυτικού Μετώπου. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, έγινε αναπληρωτής προϊστάμενος του ειδικού τμήματος Μόσχας και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του RKKA. Το 1925-1927 βρισκόταν στην Κίνα, ως επικεφαλής επιχειρήσεων πληροφοριών στις νότιες περιοχές της χώρας. Το 1930-1933 ήταν παράνομος κάτοικος εργαζόμενος στη στρατιωτική αντικατασκοπία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1936-1937 ήταν στρατιωτικός σύμβουλος στην Ισπανία και συμμετείχε σε μάχες κατά των φρανκιστών.
Στις σταλινικές εκκαθαρίσεις συνελήφθη τον Γενάρη του 1938 και έξι μήνες αργότερα εκτελέστηκε ως “συμμετέχων σε αντεπαναστατική τρομοκρατική οργάνωση και στρατιωτική συνωμοσία".

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.