Chris Eelham*

Την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, εορτάζουμε τον Jose Peirats όταν εργάστηκε ως αρτοποιός στη ζούγκλα του Εκουαδόρ μέσα σε μια κοινότητα εξόριστων ισπανών αναρχικών. Εδώ είναι μια εικόνα των εξόριστων και στη συνέχεια ένα κομμάτι του βιβλίου μου για το Peirats:

“Τον Δεκέμβριο του 1940, ο Peirats και άλλοι εξόριστοι αναχώρησαν από το Σάντο Ντομίνγκο με καραβάκι για τον Ισημερινό. Στη συνέχεια συνέχισαν στην ξηρά για τον προορισμό τους στη ζούγκλα, όπου ξεκίνησαν μια περιπέτεια που αποδείχθηκε ακόμη πιο ανεφάρμοστη από την προεπισκόπηση. Με επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση και το New World Resettlement Fund for Spanish Relief, αγόρασαν χοίρους και αγελάδες και άρχισαν να χτίζουν ξύλινα σπίτια για τη μικρή τους κοινότητα. Αλλά το έργο ήταν εξαντλητικό σε αυτό που ο Peirats περιέγραψε ως “Mosquito Republic", όπου οι τροπικές ασθένειες και τα δηλητηριώδη φίδια τους απειλούσαν, και συχνά βίαιες καταιγίδες κατέστρεφαν τις καλλιέργειες.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν αφού έφτασαν στην ιθαγενή κοινότητα, που τους έδωσε συμβουλές και η κοινότητα σταδιακά σταθεροποιήθηκε. Ο Peirats έχτισε ένα φούρνο και έγινε τεχνίτης αρτοποιός. Άλλοι άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο ξύλο και άρχισαν να πωλούν ξύλο. Ωστόσο, έζησαν “μια εντελώς φυσική ζωή” και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, το New World Resettlement Fund για την ισπανική ανακούφιση έγινε λιγότερο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα οικονομικής στήριξης.

Η αποθάρρυνση εισέβαλε σε μέλη της κοινότητας, τα οποία συμφώνησαν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της δυσκολίας τους”.

Ο Peirats και ο φίλος του “Pani” έφυγαν για την πρωτεύουσα, το Κίτο, όπου, για λίγο, δούλευαν ως αρτοποιοί, πριν γίνουν εργάτες οικοδομών στο Guayaquil και αργότερα στο Duran. Η δουλειά τους ήταν αμειβόμενη αλλά δεν ήταν αρκετή για να επιβιώσουν. Ο Peirats ζούσε πάντα στη λιτότητα ή και σαν μισοφοβισμένος, αλλά η ζωή μέχρι τότε στην εξορία χαρακτηριζόταν από ακραία φτώχεια, η οποία προσέφερε μικρές προοπτικές διαφυγής, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι εντελώς αποθαρρυντικές.

*Μικρό απόσπασμα από πολύ μεγαλύτερη δουλειά του Chris Eelham.