Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Rafael Liberato Torres Escartín, από το Ayerbe, φαίνεται ότι γεννήθηκε στο Sabiñánigo το 1901.

Οι επαφές του με τον αναρχισμό χρονολογούνται τοόσο από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν μαθητής του Ramon Acín στην Huesca) όσο και από την αναρχική παράδοση της οικογενείας του.

Ήταν μια από τις πρώρες στρατολογήσεις στις ομάδες δράσης (1). Αρχικά ήταν μέλος της ομάδας Crisol της Σαραγόσα (1922) και στη συνέχεια των Los Solidarios. Ήταν επίσης μέλος της CNT τουλάχιστον από το 1918, δραστηριοποιημένος στο Συνδικάτο Τροφίμων (εργαζόταν ως ζαχαροπλάστης).

Ως μέλος των Los Solidarios, συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις: το 1923, μαζί με τον Francisco Ascaso, εκτέλεσαν τον καρδινάλιο Soldevilla και σε σύντομο χρονικό διάστημα συμμετείχε στη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ισπανίας στο Gijón, ως αποτέλεσμα του οποίου συνελήφθη στο Oviedo (στις 2 Σεπτέμβρη 1923) και βασανίστηκε.

Απέδρασε, αλλά συνελήφθη εκ νέου με βάση πληροφορίες που δόθηκαν από τον κλήρο. Παραπέμφθηκε σε δίκη τον Μάρτη του 1925 και καταδικάστηκε σε θάνατο (ποινή που λίγο αργότερα μετατράπηκε). Φυλακίστηκε στη Santoña, έχασε τα λογικά του και κατά την αποφυλάκισή του το 1931 έπρεπε να νοσηλευθεί σε άσυλο στο Reus.

Όταν η Βαρκελώνη έπεσε στα φασιστικά στρατεύματα του Φράνκο, απομακρύνθηκε από το άσυλο και εκτελέστηκε στη Βαρκελώνη στις 21 Γενάρη 1939.

*Στοιχεία πάρθηκαν από το http://recollectionbooks.com/bleed/Encyclopedia/TorresEscartinRafael.htm Πηγή: στορική Εγκυκλοπαίδεια του Ισπανικού Αναρχισμού, του Miguel Iñiguez

1. Σημείωση libcom: οι ομάδες δράσης ήταν άτυπες αντάρτικες ομάδες που συνδέονταν με την CNT.

 

Στη φωτογραφία μέλη της ομάδας Los Solidarios, όπου εικονίζονται και οι Buenaventura Durruti και Francisco Ascaso (απο δεξιά).