Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος


Ο Edgard Leuenroth (31 Οκτωβρίου 1881, Mogi Mirim - 28 Σεπτεμβρίου 1968, Σάο Πάολο) ήταν Βραζιλιάνος δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας, ο οποίος έγινε διάσημος για την τεκμηρίωσή του για τα πρώτα κοινωνικά κινήματα της χώρας, ιδιαίτερα για τα κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά και αναρχικά εργατικά κινήατα και τις δραστηριότητες και κινήσεις διανοουμένων.

Ο Leuenroth γεννήθηκε στην πόλη Mogi Mirim, στην Πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από γονείς μετανάστες από τη Γερμανία. Μετακόμισε με τη τότε χήρα μητέρα του στην πόλη του Σάο Πάολο, ενώ ήταν ακόμη πέντε ετών.

Καθώς εισερχόταν στον κόσμο της εργασίας, ο Edgard Leuenroth ενδιαφέρθηκε για τον σοσιαλισμό και για τα αιήματα των εργαζομένων, παρακολουθώντας τις συναντήσεις του Circuito Socialista (Σοσιαλιστικός Κύκλος) από το 1900. Από τη στιγμή που πέρασε στο αναρχικό κίνημα, παρέμεινε πιστός μέλος μέχρι το θάνατό του.

Ήταν ένας από τους δργανωτές της Γενικής Απεργίας του 1917, δηλαδή το αποκορύφωμα μιας σειράς μικρών απεργιών, λοκ άουτ και εργατικών συγκρούσεων στην πόλη του Σάο Πάολο που στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο. Συνελήφθη λίγο αργότερα, με την κατηγορία ότι ηγήθηκε μιας επιδρομής σε μύλο σιτηρών.

Ο Edgard Leuenroth κυκλοφόρησε πολλές εφημερίδες, όπως οι “O Boi” (“Η Βοϊδάμαξα"), “O Trabalhador Gráfico” (“Ο Εργάτης Τύπου"), “A Lucta Proletária” (“Προλεταριακός Αγώνας"), “Ação Direta” (“Άμεση Δράση"), “Spartacus”, “A Plebe” (“Ο Όχλος"), “O Combate” (“Η Μάχη"), “A Voz do Povo” (“Η Φωνή του Λαού"). Μάλιστα, η “Plebe” είχε πολύ μεγάλη επίδραση στην εργατική τάξη του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μετά το θάνατό του, η οικογένεια του Leuenroth δώρισε τη μεγάλη του συλλογή (αποκόμματα εφημερίδων, άρθρα, φωτογραφίες κ.λπ.) στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Campinas, το οποίο οργάνωσε το Arquivo Edgard Leuenroth, μια από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές των κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα στη Βραζιλία.