Guillaume Davranche
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια ομάδα μελών της (γαλλικής) Κομμουνιστικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FCA - Federation Communiste Anarchiste), μεταξύ του καλοκαιριού του 1912 και του καλοκαιριού του 1914. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια φωτογραφία σχετική με την εν λόγω Ομοσπονδία και δεν αναγράφεται τόπος και ημερομηνία.

Το 2014, ο Guillaume Davranche (σ.σ. ο σύντροφος που μιλάει εδώ για τη φωτογραφία) κυκλοφόρησε ένα μεγάλο βιβλίο με τίτλο ′′Too young to die. Workers and revolutionaries face war (1909-1914)” (“Πολύ νέος για να πεθάνει. Εργάτες και επαναστάτες αντιμετωπίζουν τον πόλεμο - 1909-1914)", η αφήγηση του οποίου στηριζόταν στη FCA, τα μέλη της οποίας φορούσαν κόκκινες ζώνες (https://tropjeunespourmourir.com).

“Γνωρίζω πολύ καλά τους μαχητές της FCA, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε ομαδικές φωτογραφίες. Και σε αυτήν την πλήρως ανδρική φωτογραφία δεν αναγνωρίζω κανέναν” λέει ο Guillaume Davranche.

Η σημαία της FCA ήταν μαύρη. Τα γράμματα φαίνεται να είναι κόκκινα. Η σημαία τεντώνεται εδω από έναν εργαζόμενο, αναγνωρίσιμο ως μέλος της FCA, λόγω της μεγάλης κόκκινης ζώνης του. Η ομάδα δεν είναι αναγνωρίσιμη. Ανήκε πράγματι στην FCA; Ή ήταν μια παραπλήσια πολιτιστική ομάδα;

Στην πρώτη γραμμή, ένας αγωνιστής προβάλει το εβδομαδιαίο της FCA ′′Le Libertaire” για να διευκρινίσει τον πολιτικό προσανατολισμό της ομάδας. Αυτό ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή σε ομαδικές φωτογραφίες. Βλέπουμε επίσης το “The Voice of the People", ένα εβδομαδιαίο όργανο της CGT.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστίες στον σύντροφο που βρήκε αυτό το ψηφιακό αντίγραφο (η αρχική φωτογραφία δεν είναι ακόμη προσβάσιμη).