Μια στιγμή της δράσης της Fanny Baron μέσω του Anatoly Dubovik

"Κάποτε, ενώ μελετούσα τη βιογραφία της διάσημης αναρχικής Fanny Baron, δεν κατάλαβα πώς κατάφερε να δραπετεύσει από την επαρχιακή φυλακή Ryazan τον Ιούνιο του 1921. Ήταν μία από τους 10 δραπέτες - Ουκρανοί αναρχικοί (μέλη της Συνομοσπονδία Ναμπάτ), Μαχνοβίτες και ένας Εσέρος. Εννέα άνδρες και μία γυναίκα. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου: Η Fanny δραπέτευσε από τη φυλακή μαζί με αυτήν την ομάδα επειδή ήταν συγκρατούμενοί της.
Μια γυναίκα κρατείτο σε ένα κελί με μια ομάδα ανδρών.
Βάρβαρο. Ούτε καν μεσαιωνικό…
Και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση”.
*Πηγή: Anatoly Dubovik.

 

Elena Pol (1901-1993)

H Elena Pol (1901-1993), ήταν αναρχική και εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές σχολές της Μόσχας. Τον Σεπτέμβρη του 1930, συνελήφθη επειδή ανήκε στην αναρχομυστικιστική οργάνωση «Το Τάγμα του Φωτός» και τον Ιανουάριο του 1931 καταδικάστηκε σε εξορία στη Σιβηρία. Καθώς πλησίαζε η άνοιξη αυτου του χρόνου, στάλθηκε στον απομακρυσμένο προορισμό της με συνοδεία. Γράφει η ίδια στις αναμνήσεις της:
“(...) Μετά από αυτό κατέληξα στο Omsk, όπου ανακάλυψα ότι με είχαν τοποθετήσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή 400 χλμ. από το κέντρο της περιφέρειας και ότι θα μεταφερόμουν εκεί με συνοδεία κάποιων εγκληματιών. Το ταξίδι επρόκειτο να αρχίσει την επόμενη μέρα και, λόγω έλλειψης χώρου, έπρεπε να περάσω τη νύχτα σε ένα κελί με άντρες. Εκτός από μένα, υπήρχε μια άλλη γυναίκα, μια πόρνη. Δεν υπήρχαν κουκέτες, όλοι ξάπλωναν στο πάτωμα. Τρομοκρατημένη, δεν ήξερα τι να κάνω. Αλλά εκείνη τη στιγμή ένας εντυπωσιακός Τάταρος με πλησίασε και μου είπε: ‘Μην φοβάσαι! Κάθισε δίπλα μου, και κανείς δεν θα τολμήσει να σε αγγίξει’. Κατά κάποιο τρόπο τον εμπιστεύτηκα, κάθισα και μοιράστηκε το ψωμί του μαζί μου. Η νύχτα πέρασε με ασφάλεια. (…)’. Έτσι πέρασαν δέκα χρόνια, αλλά η απίστευτη βαρβαρότητα και η σκληρότητα παρέμειναν. Χωρίς λόγια …"
*Πηγή: Anatoly Dubovik.

##Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.