Dimitri (tr.)
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

«Έφαγαν λίγο ξύλο σήμερα και θα φάνε πολύ περισσότερα στο μέλλον». Αυτό δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, ο αστυνομικός επιθεωρητής Platfuss, το Σεπτέμβρη του 1970, στο προάστιο τη Μελβούρνης West Heidelberg.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα σύντομο ντοκιμαντέρ στο youtube με την ευκαιρία της 50ής επετείου ενός σημαντικού γεγονότος στον αγώνα για την ελεύθερη έκφραση στην Αυστραλία. (Διαρκεί 12 λεπτά)

Οι πορείες διαμαρτυρίας του Waterdale Road του West Heidelberg ενάντια στον πόλεμο στο Vietnam και τη συμμετοχή της Αυστραλίας σε αυτόν, πραγματοποιήθηκαν στις 11, 16 και 23 Σεπτέμβρη 1970. Η πρώτη, στην οποία πήραν 70 περίπου φοιτητές από το Πανεπιστήμιο La Trobe, διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία.

Η δεύτερη (πολύ μεγαλύτερη σε συμμετοχή) πορεία, σε αντίθεση με την κρατική καταστολή, πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και αποτελεί αντικείμενο του σύντομου αυτού ντοκιμαντέρ.

Βασίζεται στις αναμνήσεις και στοχασμούς τεσσάρων συμμετεχόντων, των Brian Pola, Larry Abramson, Robbo Bennetts και Peter Cochrane, σε ηχογράφηση Barry York, ως ένα έργο προφορικής ιστορίας σχετικά με τις διαδηλώσεις.
Πενήντα χρόνια μετά, οι πορείες του Waterdale Road παραμένουν σημαντικές ως μέρος του αγώνα για την ελεύθερη έκφραση και το δικαίωμα διαμαρτυρίας στην Αυστραλία.

Barry York / Vintage Victoria (Australia) Heritage, History & Memories.

https://www.youtube.com/watch?v=wEjQhhnX5WU&fbclid=IwAR0CTDLhkt-l1XX9h3WqETCNjCP57D0RvVxvmR9kglzfo6hQc1jsiXrOXRc