Овсянников Сергей
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Leonid Ivanovich Rzhepishevsky γεννήθηκε στις 12. Γενάρη 1882, στην επαρχία Izmail Bessarabskaya (Βεσσαραβία). Σύμφωνα με άλλες πηγές γεννήθηκε το 1885, στην επαρχία Orgeev Bessarabskaya.

Ο πατέρας του ήταν δικαστικός επιμελητής. Από το 1903 άρχισε να συναναστρέφεται παρέες επαναστατών. Σπούδασε στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Novorossiysk, από όπου αποφοίτησε το 1907.

Εντάχθηκε στους αναρχικούς. Τον Μάη του 1904, συμμετείχε στην Εργατική Ομάδα Κομμουνιστών Αναρχικών Οδησσού και ήταν από τους υπεύθυνους για τα όπλα. Το 1906 ήταν μέλος της ομάδας κρούσης των κομμουνιστών αναρχικών υπό την “ηγεσία” του V.D. Usatov. Οργάνωσε ένα εργαστήριο εκρηκτικών και πήγε δύο φορές να αγοράσει δυναμίτη από ανθρακωρύχους στο Donbass. Συμμετείχε στην προετοιμασία μιας απόπειρας εναντίον του κυβερνήτη της Βεσσαραβίας στο Chisinau, αλλά η ομάδα αποκαλύφθηκε γρήγορα από την αστυνομία.

Μαζί με τους K.M. Belyaev και V.G. Η Lindebaum. συμμετείχε στην απαλλοτρίωση των ταχυδρομείων στην Οδησσό. Τον Οκτώβριο του 1907 πήγε στη Βιέννη για να παραδώσει όπλα. Κατάφερε να αγοράσει και να μεταφέρει όπλα διαμέσου των αυστρο-ρωσικών συνόρων. Αυτό το διάστημα, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει και αποκαλύψει το εργαστήριό του. Έγιναν έρευνες και συλλήψεις κάποιων συντρόφων του.

Τον Γενάρη του 1908 επέστρεψε στην Οδησσό και στη συνέχεια μετακόμισε με την ομάδα στη Μόσχα, αλλά συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στο ταμείο του εργοστασίου Losev. Ένα στρατιωτικό περιφερειακό δικαστήριο τον καταδίκασε σε κράτηση απεριορίστου χρόνου. Στη φυλακή, παντρεύτηκε την τραγουδίστρια N.L. Sukodolskaya, κατόπιν αιτήματος της οποίας η ποινή του μειώθηκε σε 15 χρόνια. Στάλθηκε στη φυλακή Butyr.

Τον Μάρτη του 1917 αποφυλακλιστηκε. Έζησε στην Οδησσό και εργάστηκε στην Ένωση Zemskoye για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του μετώπου. Στις αρχές του 1918 μετακόμισε στην Κριμαία όπου εργάστηκε ως διευθυντής του κτήματος της συνεταιριστικής εταιρείας “Novy Crimea” (“Νέα Κριμαία”). Τον Δεκέμβρη του 1920, μετακόμισε στη Γιάλτα, όπου εργάστηκε στις υπηρεσίες προμήθειας καπνού. Το 1923 εργαζόταν στο επιστημονικό εργαστήριο VOPIS στην Οδησσό. Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής και βιολόγος.

Στις 26 Ιούλη 1938, συνελήφθη στην Οδησσό και κρατήθηκε στη φυλακή της NKVD Οδησσού. Κατηγορήθηκε για σχέσεις με κύκλους της ρουμανικής διανόησης. Στις 12 Δεκέμβρη 1939 απελευθερώθηκε λόγω του ότι δεν προέκυψαν κατηγορίες εναντίον του.

Από τους αδελφούς του, ο Mikhail ήταν καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Φφυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Οδησσού, και ο Alexander διάσημος αρχιτέκτονας.

Πέθανε το 1951 στην Οδησσό.

* Πηγή: Овсянников Сергей. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.