Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Ο Alexandrovich Filip Alexandrovich γεννήθηκε το 1889, στην επαρχία Bialystok Grodno. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1905-1907, αλλά μετά την ήττα της οποίας μετανάστευσε. Έζησε στη Γαλλία και την Αγγλία. Στις 28 Δεκέμβρη 1913 με 1 Γενάρη 1914 συμμετείχε στο ενωτικό συνέδριο Ρώσων αναρχικών κομμουνιστών στο Λονδίνο ως αντιπρόσωπος της Ομάδας Κομμουνιστών Αναρχικών του Λονδίνου “Ελεύθερη Βούληση”. Εκλέχτηκε στην Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ρωσικών Ομάδων Κομμουνιστών Αναρχικών Εξωτερικού.

Το 1917 επέστρεψε στη Ρωσία, αρχικά στο Πέτρογκραντ, ενώ λίγο μετά μετακόμισε στην Οδησσό. Έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Αναρχικών Οδησσού. Τον Μάη του 1917, εκλέχθηκε στη Νότια Επιτροπή της Ένωσης Ναυτικών, η οποία τον Γενάρη του 1918 αποφάσισε να συνάψει σχέσεις με τα πληρώμματα του εμπορικού στόλου, τις επιτροπές λιμένων και των επιχειρήσεων επισκευής πλοίων. Εκλέχτηκε επίτροπος του λιμένων της Οδησσού. Στις 20 Γενάρη 1918 εκπρόσωποι στο Συνέδριο Ναυτικών Πληρωμάτων του εμπορικού στόλου της Νότιας περιοχής, ανακοίνωσαν την πλήρη κοινωνικοποίηση του εμπορικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τον Απρίλιο του 1918, στάλθηκε στη Feodosia, όπου συνέχισε το έργο του για την κοινωνικοποίηση του στόλου και εκλέχθηκε προσωρινός ηγέτης της Ένωσης Ναυτικών. Στο διάστημα Απρίλη-Ιούνη 1919 ήταν μέλος της ηγεσίας της Ένωσης Εργαζομένων στις Θαλάσσιες Μεταφορές.

Από τον Αύγουστο του 1919, όταν επίκειτο επίθεση των λευκών του Ντενίκιν πέρασε στην παρανομία. Στις 23 Αυγούστου 1919, πρώτη ημέρα της κατάληψης της Οδησσού από τα αντεπαναστατικά στρατεύματα των ντενικιστών, συνελήφθη μαζί με άλλους στο ξενοδοχείο “Continental” και οδηγήθηκε στη φυλακή της Οδησσού. Μετά από 3-4 μέρες, κατάφερε να απελευθερωθεί, καθώς σύμφωνα με έγγραφα ήταν Άγγλος υπήκοος.

Ηγήθηκε τότε μιας υπόγειας οργάνωσης στο εργοστάσιο Rivne. Στις 13 Νοέμβρη 1919 συνελήφθη ξανά από τον στρατό του Ντενίκιν, βασανίστηκε και εκτελέστηκε την επόμενη μετά την επιβολή της θανατικής ποινής από στρατοδικείο.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.