Στις 28 Αυγούστου 1882, γεννιέται στο Guanajuato, ο Práxedis Guerrero, επαναστάτης εργαζόμενος, μέλος του PLM (Mexican Liberal Party - Μεξικάνικο Φιλελεύθερο Κόμμα) και μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του μεξικάνικου αναρχισμού.

Νεαρός μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε αναζήτηση ευκαιριών, εργαζόμενος στα ορυχεία του Κολοράδο και ως υλοτόμος.

Αργότερα, όταν έκανε τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα, έγινε μέλος του αναρχοκομμουνιστικού Μεξικάνικου Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο αποτέλεσε ένα πολιτικό εργαλείο του οργανωμένου αναρχισμού του Μεξικού και ο Práxedis Guerrero βρέθηκε να κάνει κοινά πράγματα με φυσιογνωμίες όπως οι Anselmo Figueroa, οι αδελφοί Flowers Magón, η María Talavera και η Juana Belén Gutiérrez, ανάμεσα στους άλλους και άλλες.

Στην αυγή της Μεξικάνικης Επανάστασης, το 1910, ο ίδιος μαζί με τους Prisciliano Silva και άλλα μέλη του PLM, άρχισαν μια εξέγερση στις Πολιτείες Cohauila και Chihuahua, στα βόρεια της χώρας, η οποία πέλαβε χώρα στις περιοχές Viesca, Las Vacas, Las Palomas και Corralitos. Ο Práxedis σκοτώθηκε κατά την κατάληψη του Janos (στη Chihuahua) το 1910.

Ο ηρωικός του ρόλος στην Επανάσταση έμεινε στη λαϊκή μνήμη του μεξικάνικου λαού, στο σημείο που μια πόλη στην Πολιτεία Chihuahua πήρε το όνομά του.