Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο Βραζιλιάνος ποιητής, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος Afonso Schmidt (1890-1964), γεννημένος στο Cubatão του Σάο Πάολο, είχε πολύ στενή σχέση με τον αναρχισμό. Δίνεται εδώ μια μικρή αληθινή ιστορία που αποδεικνύει αυτήν τη σύνδεση.

Το 1919, έγινε εισβολή στα γραφεία και καταστροφή της αναρχικής εφημερίδας “A Plebe”, διευθυντής της οποίας ήταν ο Edgard Leuenroth.

Σε μια απεργία των εργατών του ηλεκτρισού, διαπιστώθηκε ότι φοιτητές Νομικής αντικαθιστούσαν τους εργαζόμενους της εταιρείας, θέτοντας έτσι την απεργία σε κίνδυνο. Η εφημερίδα κατήγγειλε αυτή τη στάση των φοιτητών, κάτι που, όμως, στράφηκε σε βάρος του εντύπου.

Κάποια στιγμή στο γραφείο της εφημερίδας, που βρισκόταν στην οδό Flores (σήμερα Silveira Martins), βρίσκονταν μόνο ο Edgard Leuenroth με τον Afonso Schmidt.

Από το Largo San Francisco κάποιος τους προειδοποίησε ότι μια ομάδα φοιτητών κατευθυνόταν στο γραφείο με επιθετικές διαθέσεις κατά της εφημερίδας. Αμέσως ο Afonso Schmidt, έφυγε από το γραφείο, αλλά πριν κόλησε στην πύλη μια πινακίδα με την ένδειξη «Ενοικιάζεται». Ο Edgard Leuenroth έμεινε λίγο περισσότερο, ωστόσο, διέφυγε και αυτός από την πίσω πόρτα, διαμέσου ενός πριονιστηρίου.

Στη συνέχεια, όμως, το γραφείο έγινε στόχος της επίθεσης και καταστράφηκε. Όλα όσα βρέθηκαν μέσα ρίχτηκαν στο δρόμο και κάηκαν. Χιλιάδες έντυπα και άλλο υλικό κάηκαν, αν και πριν από αυτό πολλές εκατοντάδες αντίτυπα διασώθηκαν από απλούς ανθρώπους που τα πήραν πριν καούν.

Την επόμενη ημέρα η εφημερίδα επανεμφανίστηκε με το πρωτοσέλιδο: “Η Plebe είναι αθάνατη. Όπως ο φοίνικας του παλιού θρύλου, ξαναγεννιέται από τις στάχτες του”. Έτσι, παρά τη ζημιά που υπέστη, η λαϊκή φωνή των αναρχικών δεν σιώπησε!