Ο Ροσέλι (1) οραματίζεται ότι έχει την μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία ανάμεσα στην φάλαγγα μας και την άλλη (σ.τ.μ: το Ιταλικό τμήμα των Διεθνών Ταξιαρχιών, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα), λοιπόν το αρνούμαι. Αλλά το σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της αυτονομίας του τμήματος μας, αυτονομία την οποία ο Ροσέλι προτείνει, αλλά την οποία δεν βρίσκω φρόνιμη, γιατί συνίσταται στην αποκοπή του τμήματος το οποίο έχουμε σχηματίσει από μια πολιτοφυλακή που ανταποκρίνεται στις ιδέες μας, γιατί δεν βλέπω πως η στρατιωτικοποίηση θα μας απέκλειε όταν δεν κατάφερε να μας χωρίσει από την Φάλαγγα Ασκάσο. Γι’ αυτό μου φαίνεται ευκολότερο να ξεφύγουμε από την στρατιωτικοποίηση παραμένοντας μέσα στην πολιτοφυλακή της C.N.T και την F.A.I, από το να υποταχθούμε άμεσα στην στρατιωτική διοίκηση.

Εκεί παραμένει το ζήτημα της ανάπτυξης του τμήματος. Η Ιταλική Φάλαγγα της Αλμπατσέτε (σ.τ.μ: βάση των Διεθνών Ταξιαρχιών) αποτελείται από χίλια άτομα και υπάρχει επίσης μια φάλαγγα από Γερμανούς όμοια οργανωμένους από τους Κομμουνιστές οι οποίοι είναι 200 άτομα. Από μια αξιόπιστη πηγή, ξέρουμε ότι από την αρχή έχουν έρθει οχτώ χιλιάδες Γερμανοί στην Ισπανία, υπό τις διαταγές «Ρώσων Αξιωματικών». Είναι φανερό ότι η Μαδρίτη οργανώνει το δικό της “Tercio”: μια ξένη λεγεώνα η οποία, καλά εξοπλισμένη και καλά διατεταγμένη θα είναι ικανή να αποκαταστήσει την τάξη. Η αύξηση στις αστυνομικές δυνάμεις ( guardias de asalto, guardias civiles) και η μαζική άφιξη των Μαροκινών της Μόσχας πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε. Όλοι αυτοί οι οποίοι θα είναι με το μέρος μας σε κάθε προσπάθεια στραγγαλισμού της επανάστασης μπορούν να θεωρηθούν σαν καλοί σύμμαχοι. Από την άλλη συνεχίζω να θεωρώ χρήσιμο τον πολιτικά ετερογενή χαρακτήρα της φάλαγγας μας. Ο Μπατιστέλι, για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, είναι ένας ιδανικός αξιωματικός για μια φάλαγγα σαν τη δική μας, και ο S. δεν θα ήταν.

Όσο περισσότερο ο πόλεμος εντατικοποιείται, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για τελειοποίηση των διοικητικών τάξεων θα αυξηθεί. Μου φαίνεται συμπερασματικά ότι η παρουσία μη αναρχικών στοιχείων στην φάλαγγα μας δεν είναι στρατιωτικά και πολιτικά αρνητική.

Βάζοντας κατά μέρος τη διάλυση της φάλαγγας και της πολιτοφυλακής μας, η συμφωνία ανάμεσα σε μας και τα μέλη της “Giustizia e Liberta” θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτά τα δύο σημεία:

1. κοινές επιτροπές στρατολόγησης

2. κοινές επιτροπές βοηθείας

Εξαρτάται από εσάς να εξετάσετε και να λύσετε αυτήν την συμφωνία. (2)

Σημειώσεις

1. Ο Carlo Rosselli και ο αδελφός του ήταν πίσω από την ομάδα «Giustizia e Liberta» («Δικαιοσύνη και Ελευθερία») η οποία καλούσε για ένα ενωμένο αντιφασιστικό μέτωπο για μια Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Ο Berneri ακολούθησε τη θέση τους στενά (σ.τ.μ)

2. Ο Berneri δεν αναμίχθηκε στην φάλαγγα αφού άρχισε να διευθύνει την Guerra di Classe. Αυτό το γράμμα φαίνεται να είναι από τον Οκτώβρη του 1936.