Το όνομα Acracia” (Α-κράθια - “Χωρίς κράτος) υπήρξε τίτλος αρκετών αναρχικών και ελευθεριακών εκδόσεων στην Ισπανία από τη γέννηση του ελευθεριακού κινήματος και μετά. Εδώ παρατίθενται μερικές από αυτές.

1. Μηνιαία έκδοση με τον υπότιτλο “Κοινωνιολογικό περιοδικό”. Κυκλοφορούσε στη Βαρκελώνη από τον Γενάρη του 1886 μέχρι τον Ιούνη του 1888. Εκδόθηκαν 30 τεύχη. Αρχικά σε 8 σελίδες, αργότερα σε 16 (από το Νο 6) και στη συνέχεια σε 32 (από το Νο 19). Το Νο 5 έφερε επίσης ένθετο 20 σελίδων. Ο Salvador Peris (και αργότερα ο Bienvenido Rius) είχαν τη διεύθυνση, ενώ η υπόλοιπη εκδοτική ομάδα αποτελείτο από τους Farga Pellicer, Anselmo Lorenzo και Tárrida del Mármol. Ένα άρθρο στο πρώτο τεύχος καθόρισε την έκδοση ως “απεικόνιση του μαχητικού σοσιαλισμού”». Η πολιτική της κατεύθυνση ήταν αναμφισβήτητα αναρχική και κολεκτιβιστική, αν και κομμουνιστικά άρθρα επίσης συμπεριελήφθηκαν. Δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες σημαντικά έργα όπως το “Το Κοινωνικό Ζήτημα υπό το Φως της Επιστήμης” του Tárrida del Mármol, “Το Κοινωνικό Ζήτημα” του Drury, “Κεφάλαιο” του Tárrida del Mármol, “Το Άτομο” του Anselmo Lorenzo, “Η Αντίδραση στην Επανάσταση” του Ricardo Mella, “Τα Ψέμματα” του Max Nordau, “Οι Επιστημονικές Βάσεις της Αναρχίας” του Πιοτρ Κροπότκιν κ.ά, καθώς και πολλά άρθρα σχετικά με την αναρχία, το άτομο έναντι του κράτους, το εργατικό κόμμα, τον κολεκτιβισμό και τον κομμουνισμό, την εργάσιμη ημέρα των οκτώ ωρών, τη θανατική ποινή, τη χρήση του δυναμίτη, τον καπιταλισμό στη γεωργία, την αστική και εργατική επιστήμη, το μαχητικό προλεταριάτο, την εκκαθάριση της κοινωνίας, την οικογένεια, τη φτώχεια κ.ά, με τις υπογραφές των Nieva, Anselmo Lorenzo, Halliday, Alvarez, Canibell, Gomis, Ricardo Mella, Cuadrado και άλλων.

Anselmo Lorentzo

2. Όργανο της ελευθεριακής νεολαίας στην Asturias, με έδρα την Gijón, 1937.

3. Ένθετο στην εφημερίδα “Tierra y Libertad” (“Γη και Ελευθερία”), Βαρκελώνη, Σεπτέμβρης 1908-1910, υπό τη διεύθυνση των Cardenal και Boix, με κείμενα των Anselmo Lorenzo, Lanza, Vallina και Πιοτρ Κροπότκιν.

4. Εφημερίδα με εκδότη τον H. Plaja, στο Reus, 1923. Κυκλοφόρησαν 5 τεύχη.

5. Κοινωνιολογική επιθεώρηση στη Βαρκελώνη, το διάστημα 1922-1923.

6. Αναρχική έκδοση με έδρα την Tarragona, υπό τη διεύθυνση του H. Plaja, το 1918. Κυκλοφόρησαν 28 τεύχη.

7. Αναρχική έκδοση με έδρα την Lleida το 1933-1934 και το 1936-1937. Στην πρώτη φάση η διεύθυνση ήταν του F. Lorenzo Páramo. Στη δεύτερη (όταν η έκδοση ήταν εβδομαδιαία ή ακόμη και καθημερινή) η διεύθυνση ήταν του Manuel Magro και βασιζόταν σε αρθρογραφία των Felipe Alaiz, Jose Peirats, Amador Franco, Lamolla και V. Rodriguez. Αντιτάχθηκε στον κυβερνητισμό της CNT σε μια εποχή που η Συνομοσπονδία συμμετείχε στην κυβέρνηση.

8. Όργανο της ελευθεριακής νεολαίας της Lérida, 1981. Κυκλοφόρησαν 3 τεύχη.

*Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του Ισπανικού Αναρχισμού. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Rafel Farga Pellicer