Dimitri (tr.)
Ιστορία Κοινωνικών Κινημάτων

Σαν σήμερα στις 10 Αυγούστου 1914, η IWW (Industrial Workers of the World - Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου) δήλωνε: "Πόλεμος;! Γιατί; Ο πόλεμος είναι κόλαση! Στείλτε τους καπιταλιστές στην κόλαση και ο πόλεμος θα είναι αδύνατος!"

Από την εφημερίδα της “Direct Action” (“Άμεση Δράση”), η IWW ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της στρατολογίας. Αυτή η μικρή επαναστατική συνδικαλιστική οργάνωση θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη λαϊκή συνείδηση ​​της Αυστραλίας, με την ευρύτερη εκστρατεία να έχει ως αποτέλεσμα τη νίκη του “Όχι” στη στρατολογία (επιστράτευση) στο δημοψήφισμα του 1916. Βέβαια, η IWW επρόκειτο να στοχοποιηθεί από το κράτος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ηγέτες της IWW να φυλακιστούν και το συνδικάτο να συνθλιφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η τότε ομοσπονδιακή κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που επέτρεπε την καταστολή της οργάνωσης και την άμεση ποινικοποίηση της δράσης της ως τρομοκρατική επίθεση.

Το αυστραλιανό κράτος απειλήθηκε τόσο από την επιμονή αυτών των μαχητικών συνδικαλιστών που ο τότε πρωθυπουργός τους χαρακτήρισε “αναρχικούς” και “εχθρούς της κοινωνίας” που “πρέπει να καταπολεμηθούν με την αγριότητα μιας τίγρης της Βεγγάλης”.

Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος 11 της 10ης Αυγούστου 1914 της “Direct Action” εδώ: http://www.jura.org.au/…/…/DirectAction-No11-10Aug1914_0.pdf