Είμαστε πολύ λυπημένοι που ανακοινώνουμε το θάνατο του Paolo Finzi. Έβαλε ο ίδιος τέρμα στη ζωή του στις 20 Ιούλη 2020. 

Γεννήθηκε το 1951 και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ήταν υπεύθυνος, μαζί με τη συντρόφισσά του Aurora Failla, του μηνιαίου περιοδικού A rivista anarchica (Α Αναρχική Επιθεώρηση), στο οποίο έγραψε, ενώ ήταν και ένας από τους ιδρυτές του. Ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτών του Centro Studi Libertari / Archivio G. Pinelli (Κέντρο Ελευθεριακών Σπουδών / Αρχείο Τζ. Πινέλι).

Ήταν φίλος και σύντροφος μέσα από πολλούς αγώνες, υπέρμαχος του αναρχισμού και της ηθικής, του διαλόγου και της συζήτησης, ένας λαμπρός, έξυπνος, ευαίσθητος και ευγενικός άνθρωπος που μας δίδαξε πώς να αμφιβάλλουμε και να σκεφτόμαστε, να ακούμε και να σεβόμαστε με βαθύ και εποικοδομητικό τρόπο.

Ο Πάολο, για περισσότερο από μισό αιώνα, ήταν μια από τις κεντρικές προσωπικότητες του αναρχικού κινήματος του Μιλάνου και όλης της Ιταλίας.

Το 1968, αφού γνώρισε τον Giuseppe Pinelli, έγινε μέλος της ομάδας του, “Bandiera Nera” (“Μαύρη Σημαία”), και άρχισε να συμμετέχει στις δραστηριότητες του αναρχικού κύκλου Ponte della Ghisolfa.

Στις 12 Δεκέμβρη 1969 ήταν ο νεότερος μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν μετά τον βομβαρδισμό στην Piazza Fontana στο Μιλάνο.

Τον Φλεβάρη του 1971 ίδρυσε την A rivista anarchica μαζί με τους Amedeo Bertolo, Fausta Bizzozero, Rossella di Leo, Luciano Lanza, Nico Berti και Roberto Ambrosoli. Το 1976 ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτών του Centro Studi Libertari / Archivio G. Pinelli.

Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, έγραψε επίσης βιβλία, όπως αυτό για τον Σικελό αναρχικό Alfonso Failla (Insuscettibile di ravvedimento. L'anarchico Alfonso Failla (1906-1986): carte di polizia, scritti, testimonianze, La Fiaccola, Ragusa, 1993) και το Errico Malatesta (La nota persona. Errico Malatesta in Italia (dicembre 1919 - luglio 1920), La Fiaccola, Ragusa, 1990). Εγραψε επίσης αφιερώματα για διάφορες προσωπικότητες αναρχικών όπως οι Emilio Canzi, Giuseppe Pinelli και Franco Serantini.

Ως συντονιστής του εκδοτικού συνεταιρισμού Editrice A, δημοσίευσε και επιμελήθηκε έργων όπως τα Che non ci sono poteri buoni. Il pensiero (anche) anarchico di Fabrizio De André, Μιλάνο, 2018 και Farò del mio peggio. Cronache anarchiche a fumetti, Μιλάνο, 2019 (για την κληρονομιά του αναρχικού χαρακτήρα κόμικ Anarchik). Φίλος του Dori Ghezzi και του αείμνηστου Fabrizio De André, έχει επιμεληθεί CDs, DVDs και άλλες δημοσιεύσεις για τον Γενοβέζο τραγουδιστή-τραγουδοποιό και την κληρονομιά του, μετά το θάνατό του. Με τα χρόνια έχει οργανώσει ακούραστα και προωθήσει εκατοντάδες συνέδρια για τις πολλές πτυχές της αναρχικής σκέψης και δράσης, καθώς και για θέματα που του άρεσαν, όπως η ποιητική του De André και ο πολιτισμός και οι διώξεις λαών όπως των Ρομά και των Sinti.

Άφησε πίσω του τη συντρόφισσά του Aurora, τα παιδιά τους Alba και Elio, τα εγγόνια τους Lapo και Luna και τους πλησιέστερους συνεργάτες του Carlotta και Michela.

Centro Studi Libertari

Σύνδεσμοι:

-Centro Studi Libertari: https://www.centrostudilibertari.it

-A Rivista Anarchica: http://www.arivista.org/

-Άρθρο του για τον Τζουζέπε Πινέλι (Giuseppe ‘Pino’ Pinelli (1928-1969): the 17th victim of the Piazza Fontana bombing) δημοσιεύεται εδώ: https://www.katesharpleylibrary.net/f7m14m