Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Ο Lucio Urtubia γεννήθηκε στο Cascante στην Ισπανία και ήταν το πέμπτο παιδί μιας αρκετά φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν καρλιστής και όταν φυλακίστηκε έγινε κομμουνιστής. Ενόσω είχε καλεστεί να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ο Urtubia και οι σύντροφοί του λεηλάτησαν μια αποθήκη που ανήκε στη μονάδα τους και κατέφυγαν στη Γαλλία το 1954. Στο Παρίσι άρχισε να εργάζεται στις οικοδομές ως κτίστης, ένα επάγγελμα που συνέχισε με όλη του τη ζωή. Επιπλέον, έγινε μέλος των Νέων Αναρχικών της Αναρχικής Ομοσπονδίας και έγινε φίλος των André Breton και Albert Camus.

Λίγο μετά την εγκατάστασή του στο Παρίσι, ζητήθηκε από τον Urtubia να κρύψει ένα μέλος των Maquis (Ισπανών ανταρτών που αντιτάχθηκαν στον Φράνκο από την εξορία) στο σπίτι του. Ο πρόσφυγας αποδείχθηκε ότι ήταν ο μυθικός Francesc Sabaté Llopart. Ο Sabaté παρέμεινε με τον Urtubia για αρκετά χρόνια, μέχρι το θάνατό του.

Ο Sabaté βοήθησε οικογένειες και συνεργάστηκε με αναρχικούς που εξορίστηκαν στην Τουλούζη, το Περπινιάν και το Παρίσι και μέλη της παλιάς CNT στη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, τη Μαδρίτη και την Παμπλόνα. Πριν η φυλάκιση του Sabaté σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, ο Urtubia άρχισε να κάνει εισβολές στην ισπανική επικράτεια. Αργότερα ανέλαβε μια σειρά ληστειών και απαλλοτριώσεων για να βρεθούν χρήματα για την επαναστατική υπόθεση. Συνοδεία του το αδιαχώριστο πολυβόλο Thompson που κληρονόμησε μετά το θάνατο του Sabaté.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Urtubia είχε αρχίσει την επιχείρηση παραποίησης εγγράφων και δεν υπήρχε κανένας αντάρτης ή εξόριστος χωρίς ψεύτικα χαρτιά από τον ίδιο. Με άλλους αναρχικούς συντρόφους εργάστηκαν για την παραχάραξη νομισμάτων στη δεκαετία του 1960. Με αυτήν τη στρατηγική χρηματοδότησαν πολλές ομάδες προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσουν την καπιταλιστική οικονομία. Με αυτές τις δραστηριότητες, την εποχή της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων και του “Θερμού Πολέμου”, ο Urtubia πρότεινε στον Simeón Rose, πρέσβη της Κούβας στη Γαλλία, να καταστρέψει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Γαλλία χρησιμοποιώντας εκρηκτικά. Βέβαια, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, συνάντησε σε μια σύσκεψη τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τότε υπουργό Εσωτερικών της Κούβας, στον οποιο πρότεινε ένα σχέδιο μαζικής πλαστογράφησης αμερικανικών δολαρίων. Αλλά και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε επίσης και ο Urtubia αποχώρησε από τη σύσκεψη απογοητευμένος.

Το τεράστιο χτύπημα που άλλαξε τη ζωή του ήταν η παραχάραξη ταξιδιωτικών επιταγών της Citibank το 1977. Αυτή η εγκληματική επιχείρηση περιελάμβανε 8.000 αντίγραφα των 25 επιταγών αξίας 100 δολαρίων το καθένα και έβλαψε την τράπεζα τόσο σοβαρά που η τιμή της μετοχής της έπεσε. Τα κλεμμένα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν, όπως πάντα, για τη βοήθεια αντάρτικων κινημάτων στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Παρά τις βαριές κατηγορίες εναντίον του, ο Urtubia καταδικάστηκε σε φυλάκιση μόνο 6 μηνών, χάρη σε μια εξωδικαστική συμφωνία με τη Citibank, η οποία απέσυρε τις κατηγορίες σε αντάλλαγμα τα εκτυπωτικά μηχανήματα του Urtubia.

Η ζωή του ήταν μια συνεχής περιπέτεια. Υπήρξε στόχος πέντε διεθνών ενταλμάτων σύλληψης συμπεριλαμβανομένων και της CIA. Είχε προετοιμάσει την απαγωγή του Ναζί εγκληματία πολέμου Κλάους Μπάρμπι, στη Βολιβία, συνεργάστηκε με τους Μαύρους Πάνθηρες, μεσολάβησε στην απαγωγή του Javier Rupérez · μεσολάβησε, εοπλισης, στην περίπτωση του Albert Boadella · και συνεργάστηκε με το Movimiento Ibérico de Liberación (Ιβηρικό Απελευθερωτικό Κίνημα) και αργότερα με τους  Groupes d'action révolutionnaire internationalistes.