Ο Carl Mumme με μερικά από τα παιδιά του

Ο Philip Josephs και ο Carl Mumme ήταν δύο ιδρυτικά μέλη του Freedom Group - μία από τις πρώτες αναρχικές συλλογικότητες της Νέας Ζηλανδίας.

«Αν και η εικόνα μιας φιγούρας με μανδύα και στιλέτο ντυμένη στα μαύρα έρχεται στο μυαλό» σημειώνει ο Jared Davidson, συγγραφέας του βιβλίου Sewing Freedom: Philip Josephs, Transnationalism & Early New Zealand Anarchism, «αναρχικοί όπως οι Josephs και Mumme ήταν καθημερινοί άνθρωποι. Ήταν ενεργά μέλη των αντίστοιχων συνδικάτων τους, αλλά και των κοινοτήτων τους. Αυτό που τους ξεχώρισε από τους άλλους» λέει ο Davidson, ήταν «η κριτική τους στις εξαναγκαστικές κοινωνικές σχέσεις, τη μισθολογική σκλαβιά και το όραμα για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο».

Η Freedom Group ιδρύθηκε στις 9 Ιούλη 1913, στο ραφείο του Philip Josephs, στον πρώτο όροφο της οδού 4 Willis, στο Wellington. «Ένα ζήτημα που πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση της κάπως ομιχλώδους ατμόσφαιρας σε αυτήν την πόλη είναι το κίνημα για τη δημιουργία μιας Αναρχικής Ομάδας στο Wellington», έγραψε η ριζοσπαστική εργατική εφημερίδα «The Maoriland Worker», «γιατί θα παρέχει σε αυτούς που αποδέχονται την αναρχική φιλοσοφία έναν χώρο που θα τους ανήκει… Καταλαβαίνουμε ότι θα είναι η πρώτη αναρχική ομάδα που δημιουργείται στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας».

Δεν υπάρχει αρκετό υλικό που να έχει διασωθεί για την Freedom Group και τα μέλη της, αλλά όπως υποστηρίζει ο Davidson, «η εμφάνιση της Freedom Group το 1913 σηματοδότησε μια πραγματική πρόοδο στην αναρχική δράση στη Νέα Ζηλανδία». Εκτός από την εισαγωγή φυλλαδίων και άλλου έντυπου υλικού από όλο τον κόσμο, η Freedom Group οργάνωνε τακτικές βραδιές συζήτησης για μια σειρά από κοινωνικά θέματα. «Τόσο δημοφιλείς ήταν αυτές οι βραδιές» γράφει ο Davidson, «που μεταφέρθηκαν σύντομα από την οδό Willis στη μεγαλύτερη Socialist Hall στην Οδό Manners».

Ένα βράδυ του Σεπτέμβρη του 1913, 120 άτομα παρακολούθησαν μια τέτοια αναρχική κοινωνική εκδήλωση, παρόμοια της οποίας δεν είχαν δει ποτέ στη Νέα Ζηλανδία. Η εκδήλωση έγινε με τη «μορφή μιας αναρχικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, όπου ο ένας είναι ίσος με τον άλλο, όπου δεν υπάρχουν εγκληματίες, ούτε αξιωματούχοι και καμία εξουσία».

Ο συνιδρυτής της Freedom Group, Josephs, συμμετείχε επίσης στη μεγάλη απεργία του 1913, εκφράζοντας «τις απόψεις του δημοσίως από μια πλατφόρμα κοντά στο Queen’s wharf». Σύμφωνα με φήμες, η Freedom Group ασχολήθηκε επίσης με την συλλογή απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Ο Josephs βρισκόταν σε συνεχή επαφή με ονομαστά διεθνή πρόσωπα όπως η Έμμα Γκόλντμαν από το 1904. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η ανταλλαγή επιστολών με την Γκόλντμαν και το μοίρασμα αντιπολεμικού υλικού, οδήγησαν σε επιδρομή στο σπίτι και το γραφείο του Josephs από την αστυνομία.

Ο Carl Mumme, Γερμανός που πολιτογραφήθηκε Νεοζηλανδός το 1896, ήταν επίσης οργισμένος κατά της εθνικής κυβέρνησης συνασπισμού. Τον Μάη του 1916  συνελήφθη στο χώρο εργασίας του και στάλθηκε εξορία στο νησί Somes λόγω των αντιμιλιταριστικών του απόψεων. Ο εκ των πρώην δημόσιων ομιλητών της Freedom Group απελευθερώθηκε τελικά επιστρέφοντας στη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του τον Οκτώβριο του 1919 - 11 μήνες μετά το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Davidson, αυτή και άλλη αναρχική δραστηριότητα δείχνει ότι «ο ακτιβισμός του Josephs και άλλων σαν αυτόν, είτε μέσω δημόσιων ομιλιών είτε με την αλληλογραφία και το μοίρασμα υλικού, έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία μιας ξεχωριστής αναρχικής ταυτότητας και κουλτούρας στη Νέα Ζηλανδία και το εξωτερικό— μια κουλτούρα που αναδύθηκε και εξαπλώθηκε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο υπήρχαν αναρχικοί στη Νέα Ζηλανδία, αλλά συμμετείχαν αποφασιστικά σε μερικές από τις πιο ταραχώδεις εργατικές κινητοποιήσεις, μεταφέροντας ένα μοναδικά ριζοσπαστικό μήνυμα στους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.

«Τουλάχιστον, η Freedom Group ήταν προφανώς ένα ορατό και ζωντανό χαρακτηριστικό της αντικουλτούρας της εργατικής τάξης του Wellington και ο δημιουργός τολμηρής (ίσως ακόμη και πολιτικά μεταβαλλόμενης) συνομιλίας».

Ο αγώνας της Freedom Group για την κοινωνική αλλαγή - για μια κοινωνία που βασίζεται στους ανθρώπους και όχι στο κέρδος - συνδέει τη Νέα Ζηλανδία με το παγκόσμιο αναρχικό κίνημα της εποχής. Επίσης, σηματοδότησε την πρώτη από πολλές αναρχικές συλλογικότητες που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ιστορία της αριστεράς της Νέας Ζηλανδίας.

*Σχετικός σύνδεσμος: http://sewingfreedom.org

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Ο Philip Josephs σε μεγάλη ηλικία