Ο Armando Gomes (1888-1944) ήταν μαύρος αναρχικός εργάτης, ιδρυτής της «Ένωσης Νεολαίας», το 1901, μιας οργάνωσης προώθησης της μαύρης κουλτούρας και υπεράσπισης των δοξασιών Candomblé και της Αφροβραζιλιανής κοινότητας στο Campinas, στο Σάο Πάολο. Ήταν από τους ηγέτες του εργατικού κινήματος των μαύρων στο Σάο Πάολο.

Ίδρυσε επίσης την οργάνωση Humanitarian League of Men of Color (Ανθρωπιστική Ένωση Εγχρώμων) το 1915, μια αλληλοβοηθητική ένωση που οργάνωσε τους αγώνες των μαύρων εργατών των σιδηροδρόμων.

Υπήρξε από τους ηγέτες της γενικής απεργίας του 1917, όπου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών και σιδηροδρομικών εργατών, που έχει γίνει γνωστή ως η "Σφαγή Capybara Concierge”.

Επίσης, συνελήφθη κατά τη διάρκεια του 1920.

Ο Armando Gomes ήταν επίσης συγγραφέας και καλλιτέχνης που δούλευε με το πλαστικό.

Στο 3ο Βραζιλιάνικο Εργατικό Συνέδριο το 1920, ήταν από εκείνους που επέκριναν την έλλειψη αντικειμενικότητας και οργάνωσης εκ μέρους του αναρχικού συνδικαλισμού.

Στη φωτογραφία εικονίζεται η συντονιστική επιτροπή της Humanitarian League of Men of Color, το 1915, στο Campinas. Ο Armando Gomes είναι ο πρώτος από αριστερά στους καθισμένους.

*Πηγή: Domingos Passos - Anarquismo Anticolonial (σελίδα στο Facebook).