Ο Gumersindo Valenzuela ήταν Μεξικάνικος αναρχικός. Γεννήθηκε στο Τσιουάουα το 1881. Κάποια στιγμή, μετέβη στο Λος Άντζελες και συμμετείχε στο Μεξικάνικο Φιλελεύθερο Κόμμα (PLM) του Ricardo Flores Magon.

Στις 13 Μάη 1911, συνελήφθη με τον επίσης Μεξικανό αναρχικό και μέλος του PLM, Febronio Gutierrez, γιατί προσπάθησαν να συνδιαλλαγούν με πλαστά δολάρια.

Όταν η αστυνομία (LAPD) έψαξε το δωμάτιό τους στο 317 S. Main, ανακάλυψε μεγάλο αριθμό πλαστών νομισμάτων. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι οι δύο άνδρες συμμετείχαν επίσης σε εργαστήριο πλαστών νομισμάτων στο Beaumont της Καλιφόρνιας. Η LAPD ανακάλυψε, επίσης, επιστολές και προπαγανδιστικό υλικό που σχετιζόταν με το PLM.

Ο Valenzuela ανακρίθηκε για αρκετές ώρες και πιέστηκε να προχωρήσει σε ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον του Ricardo Flores Magon και της ηγεσίας του PLM. Αρνήθηκε και έτσι οι κατηγορίες σε βάρος του παρέμειναν. Τον Οκτώβριο του 1911, οι δύο άνδρες δικάστηκαν. Ο Guiterrez καταδικάστηκε σε 3 χρόνια, 1 μήνα και 31 ημέρες. Ο Valenzuela καταδικάστηκε σε 3 χρόνια, 1 μήνα και 30 ημέρες. Και οι δύο εξέτισαν την ποινή τους στο σωφρονιστικό νησί McNeil Island στην Ουάσιγκτον.

Ο Valenzuela απελευθερώθηκε στις 13 Ιούλη 1913. Σύντομα επανενώθηκε με τους συντρόφους του στο PLM, δουλεύοντας για την εφημερίδα “Regeneracion”, που στεγαζόταν  Court Street. Τον Σεπτέμβρη του 1917, βοήθησε στην οργάνωση της Ομάδας  Regeneracion στο El Monte.

Ο Valenzuela συνέχισε να ζει στην περιοχή του Λος Άντζελες για το υπόλοιπο της ζωής του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ανέφερε ότι ζούσε στη λεωφόρο Compton 1633. Το 1935, ζούσε στο 1636 Tarleton St.

Δυστυχώς, στις 22 Δεκεμβρίου 1935, ο Valenzuela σκοτώθηκε σε ένα τραγικό ατύχημα στη γωνία των οδών Sixteen και Hooper - μόλις λίγα τετράγωνα από το σπίτι του. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο Valenzuela σκοτώθηκε από έναν οδηγό που έτρεχε υπερβολικά. Ο οδηγός μετέφερε τον Valenzuela τρία τετράγωνα παρακάτω πριν πετάξει το σώμα του έξω από το αυτοκίνητο καθώς έστριψε σε μια γωνία. Ο Valenzuela μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε.

*Πηγή: Dockstader Anarchist Mutual Aid Society.