Ο Isaak Geraikovich Tarasiuk (1898–?) ήταν Ρώσος αναρχοσυνδικαλιστής από το 1917. Τον Ιανουάριο του 1918, ως μέλος μιας αναρχικής στρατιωτικής μονάδας, συμμετείχε στην επιτυχημένη εξέγερση στην Οδησσό κατά των δυνάμεων της Εθνικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Κατά τον επακόλουθο εμφύλιο πόλεμο (1918-1921), ήταν ενεργός στο αναρχικό υπόγειο κίνημα στην Οδησσό, κατά των Λευκών και των Ερυθρών.

Το 1929, ο Tarasiuk συνελήφθη για προπαγάνδα μεταξύ φοιτητών στα πανεπιστήμια της Οδησσού. Αυτή ήταν η εποχή που οι αναρχικές ομάδες στην πόλη διαλύθηκαν οριστικά. Στη συνέχεια στάλθηκε εξόριστος διαδοχικά στο Veliky Ustyug (στη βόρεια Ρωσία), το Voronezh και το Kostanay (στο Καζακστάν). Παρά την καταστολή, συνέχισε να ασχολείται με την αναρχική δράση. Το 1937 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια εγκλεισμό σε στρατόπεδο.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Tarasiuk επέζησε των διώξεων και εκκαθαρίσεων. “Αποκαταστάθηκε” το 1965 και το 1967, ενόσω ζούσε στο προάστιο της Οδησσού Usatovo, έκανε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα απομνημονεύματά του που ειχαν κατασχεθεί. Ωστόσο, τα απομνημονεύματα αυτά δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

Εδώ παρατίθεται η δήλωση που υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία:

“Προς τη διοίκηση της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας [KGB] του Συμβουλίου Υπουργών της Ουκρανίας SSR για την Οδησσό. [συγκεκριμένα] στον αρχηγό του τμήματος σύντροφο Gavriliuk.

Από τον πρώην Ερυθρό Φρουρό I. G. Tarasiuk (αποκαταστημένο), που κατοικούσε στη διεύθυνση 13 Bolinchnaia [apt.], 24, Οδησσός.

Δήλωση

Τον Ιανουάριο του 1929, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε κατά τη σύλληψή μου, κατασχέθηκαν τα απομνημονεύματά μου. Γράφτηκαν από εμένα για τη 10η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Θα ήθελα να ανακτήσω αυτά τα απομνημονεύματα, ώστε να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ως βάση για τα απομνημονεύματα στα οποία εργάζομαι επί του παρόντος για την 50ή επέτειο του Οκτώβρη.

Ζητώ τώρα να μου επιστραφουν αυτά τα απομνημονεύματα που είχαν αφαιρεθεί κατά τη σύλληψή μου το 1929. Μπορούν να μου ταχυδρομηθούν μέσω COD ή, αν προτιμάτε, μπορώ να έρθω και να τα παραλάβω αυτοπροσώπως.

30 Ιανουαρίου 1967. Tarasiuk

*Πηγή: Malcolm Archibald και Kate Sharpley Library στο σύνδεσμο https://www.katesharpleylibrary.net/2jm776

**Mετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

***Στη φωτογραφία η δήλωση του Tarasiuk.