"Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, η νίκη για την εργατική τάξη, η ελευθερία, ή η νίκη για τους φασίστες που σημαίνει τυραννία. Και οι δύο ανταγωνιστές ξέρουν τι υπάρχει για τον ηττημένο”.

Buenaventura Durruti

Στις 26 Απρίλη 1937, κυκλοφόρησε η εφημερίδα “El Frente” (“Το Μέτωπο”), το ενημερωτικό όργανο της Φάλαγγας Ντουρρούτι. Σε εβδομαδιαία βάση εκτυπώνονταν 20.000 αντίτυπα. Η Φάλαγγα ήταν η αναρχική πολιτοφυλακή των CNT-FAI που οργάνωσε ο Ντουρούτι κατά την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ως αναρχικός στρατιωτικός σχηματισμός, η πειθαρχία στηριζόταν στην αλληλεγγύη και την συντροφική εκπαίδευση, όχι στην ιεραρχία ή στα προνόμια.

Σε μια σε τόσο μεγάλο βαθμό αναλφάβητη χώρα, όπως η Ισπανία, τεράστιες ποσότητες έντυπου υλικού για την κοινωνική επανάσταση εκτυπώθηκαν, διαδόθηκαν και διαβάστηκαν πολλές φορές. Κυκλοφόρησαν δεκάδες χιλιάδες βιβλία, μπροσούρες και φυλλάδια, τεράστια και τολμηρά πολιτιστικά και λαϊκά εκπαιδευτικά πειράματα (όπως τα Σχολεία Ferrer) που έφτασαν σχεδόν σε κάθε χωριό και οικισμό σε όλη την Ισπανία. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν τεράστια σημασία για το ισπανικό αναρχικό κίνημα. Μέχρι το τέλος του 1918, περισσότερες από πενήντα πόλεις στην Ανδαλουσία είχαν δικές τους ελευθεριακές εφημερίδες.

Μέχρι το 1934, η CNT έφτασε τα 1.500.000 μέλη και ο αναρχικός Τύπος κάλυψε όλη την Ισπανία. Στη Βαρκελώνη η CNT κυκλοφορούσε την καθημερινή “Solidaridad Obrera”, με κυκλοφορία 30.000 φύλλα. Το περιοδικό “Tierra y Libertad”, επίσης από τη Βαρκελώνη, είχε κυκλοφορία 20.000 φύλλα. Άλλες εφημερίδες όπως οι “Vida Obrera” από το Gijon, “El Productor” από τη Σεβίλλη και “Acción y Cultura” από τη Σαραγόσα είχαν μεγάλες κυκλοφορίες. Τα περιοδικά “La Revista Blanca”, “Tiempos Nuevos” και Estudios έφτασαν σε κυκλοφορίες τα 5.000, 15.000 και 75.000 αντίστοιχα.

Πηγή: Dave Downes με Andy Littlechild.