Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Στις 24 Απρίλη 1877 γεννήθηκε ο Jose Engineers. Ψυχίατρος, δάσκαλος, αρχικά σοσιαλιστής και μετέπειτα αναρχικός αγωνιστής. 

Ο Engineers ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέγερση των φοιτητών -που κορυφώθηκε με την Πανεπιστημιακή Μεταρρύθμιση σε όλη τη Λατινική Αμερική το 1918- θέτοντας τα θεμέλια για ένα δημόσιο, κοσμικό, ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Εν μέσω της απογοήτευσης για το ότι ο σοσιαλισμός στην Αργεντινή σύρθηκε σε αστικές παρεκκλίσεις και θεσμοποιήθηκε, ο φίλος και ο σύντροφος του Jose Engineers, ο ονομαστός Ιταλός αναρχικός Pietro Gori, θα τον προσελκύσει στις αναρχικές ιδέες, καθιστώντας τον έναν αξιόλογο συνεργάτη πολλών ελευθεριακών εφημερίδων και εκδόσεων της εποχής.

Ακόμη και πριν τεθεί το ζήτημα της ανάγκης για την οργάνωση των αναρχικών το έφερε στην επιφάνεια ο Jose Engineersκ. Ο ίδιος επιδόθηκε και σε μια ασταμάτητη κριτική του ατομικισμού, θέμα συζήτησης με τον Juan Creaghe.

Παρακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ, με τον βίαιο παρεμβατισμό τους στην Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και το Γκουάμ μεταξύ άλλων περιοχών, ο Jose Engineers θα ενισχύσει την οργάνωση της Latin American Union (Ένωση Λατινικής Αμερικής), μιας ηπειρωτικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιμπεριαλισμού.

Πέθανε στο Μπουένος Άιρες στις 31 Οκτώβρη 1925.