Σαν αυτές τις μέρες πριν από 103 χρόνια ο Νέστορ Μαχνό επέστρεψε στο Gulyai Pole μετά από έξι χρόνια φυλάκισης. Και τα πράγματα μόλις ήρθε απογειώθηκαν. Την ίδια βραδιά υπήρξε μια συγκέντρωση ντόπιων αναρχικών - πρώην μελών της διαλυμένης ομάδας "Ένωση Φτωχών Αγροτών". Την 1η Μάη 1917 έγινε μια τεράστια διαδήλωση. Τον Αύγουστο του ίδιου μήνα, δημιούργησαν ένα αγροτικό σοβιέτ. Και ήδη από τον Σεπτέμβρη αρχίζουν την "μαύρη κατανομή" [κατάσχεση και αναδιανομή γης που κατείχε η κυβέρνηση] και εκκίνηση των πρώτων αναρχικών κοινοτήτων.

Η εκμετάλλευση αγαθών και εργοστασίων αντικαταστάθηκε από εθελοντικές ενώσεις ελεύθερων παραγωγών. Σε μόλις έξι μήνες, ο Νέστορ και οι σύντροφοί του άλλαξαν την κοσμοθεωρία, τον τρόπο ζωής και την οικονομία της περιοχής τους πέρα από την αναγνώρισή τους. Χρειάστηκαν μόνο ευνοϊκές συνθήκες και επιμονή στην επίτευξη των στόχων.

Στη φωτογραφία: οι πολιτικοί κρατούμενοι της φυλακής Butyrski της Μόσχας μετά την απελευθέρωσή τους τον Μάρτιο του 1917. Ο Nestor Makhno εικονίζεται στην κάτω αριστερή γωνία (με το μεγάλο μουστάκι).