Emilio Crisi
Αναρχική Παρέμβαση

 

Στις 24 Μάρτη 2020 συμπληρώθηκαν τα 85 χρόνια από τη γέννηση του αγαπημένου μας συντρόφου Juan Carlos Mechoso, ενός κοινωνικού αγωνιστή στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενός από τους ιδρυτές της Convención Nacional del Trabajo (Εθνική Συνδιάσκεψη Εργασίας - σημερινή PIT-CNT) και συνιδρυτή της Αναρχικής Ομοσπονδίας Ουρουγουάης (FAU).

Ξεκινώντας από τη γενέτειρά του Flores, μεταναστεύει στο Μοντεβιδέο από πολύ νέος, πιο συγκεκριμένα στη γειτονιά La Teja, όπου αμέσως αρχίζει να συμμετέχει στον κοινωνικό αγώνα της περιοχής σε ηλικία μόλις 14 χρόνων. Θα αρχίσει να εργάζεται ως λινοτύπης, όταν άρχισε να πλησιάζει στον αναρχισμό. Μαζί με τον αδελφό του Alberto ​​-γνωστότερο ως "pocho"- και άλλους συντρόφους, θα σχηματίσουν την αναρχική ομάδα Cerro-La Teja και θα συμμετάσχουν ενεργά στο Ateneo Libre (Ελευθεριακό Αθήναιο) της ίδιας γειτονιάς.

Θα είναι ένας από τους ιδρυτές της FAU, τον Οκτώβριο του 1956, μαζί με τον αδελφό του Alberto "pocho" και ονομαστούς αναρχικούς αγωνιστές όπως τους Alberto Marino, Roberto Franano, Gerardo Gatti, León Duarte, Ruben Barcos, Carlos Molina, Roberto Larrasq, Elvia Leytes, Perez (τον επονομαζόμενο “σκύλο"), Ciriaco Morales και Ricardo Barcia μεταξύ άλλων.

Αναμειγμένοι στον αγώνα των εργατικών συντεχνιών και με κοινωνική δυναμική, θα συμμετάσχουν εκείνα τα χρόνια στην ίδρυση της Resistencia Obrero Estudiantil (ROE - Αντίσταση Εργατών Φοιτητών). Επιπλέον, μαζί με τους Perez, Duarte και Gerardo Gatti, θα αποτελέσει μέρος του ιδρυτικού πυρήνα της Convención Nacional del Trabajo (CNT - Εθνική Συνδιάσκεψη Εργασίας), ενός επαναστατικού συνδικαλιστικού κέντρου της Ουρουγουάης που προηγήθηκε του σημερινού PIT-CNT.

Εν μέσω σκληρής κατασταλτικής περιόδου στην Ουρουγουάη, θα συλληφθεί μαζί με τον Raúl Cariboni και άλλους αγωνιστές-μέλη της Ομοσπονδίας. Υπό αυτές τις συνθήκες η FAU αποφάσισε μια στρατηγική απόσυρση προς την Αργεντινή. Σε αυτή την απόσυρση θα συμμετέχει ο αδελφός του, ο οποίος μαζί με δεκάδες μέλη της FAU θα συλληφθούν και θα εξαφανιστούν από το στρατιωτικό “πραξικόπημα των 76”, που εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Condor στην Αργεντινή.

Εν τω μεταξύ, ο Juan Carlos Mechoso κρατείται, υφίσταται βασανιστήρια και περιορισμό για 12 χρόνια, μέχρι το 1985 που απελευθερώνεται με εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν στις διάφορες φυλακές ανά τη χώρα -Punta Rieles, Libertad (!), Punta Carretas και Central, στο πλαίσιο μιας αμνηστίας που δόθηκε μετά από σκληρό από αγώνα των λαϊκών οργανώσεων.

Ο Juan Carlos θα είναι ένας από τους βασικούς οργανωτές του Συνεδρίου της FAU το 1986, όπου αναζωογονείται και αναδιοργανώνεται μία από τις βασικές πολιτικές οργανώσεις του αναρχικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής.

Θα εγκατασταθεί ξανά στη γειτονιά του, το El Cerro, όπου διαμένει μέχρι σήμερα, προχωρώντας σε σημαντικές θεωρητικές και ιστορικές συνεισφορές στον αναρχισμό, όπως τους 4 τόμους του έργου "Acción Anarquista, una historia de FAU" (2002) ("Αναρχική Δράση - Ιστορία της FAU” (2002), καθώς και την εκτενή συνέντευξη που έδωσε στον σύντροφό μας από τη Βραζιλία Felipe Correa, το 2009 με τίτλο "La estrategia del especifismo” (“Η στρατηγική του εσπεσιφισμού”) - (σ.τ.μ.: η συνέντευξη υπάρχει τώρα και στην αγγλική γλώσσα από όπου ευελεπιστούμε να τη μεταφράσουμε στα ελληνικά).

Το 2012, χάρη στο διεξοδικό έργο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αργεντινής, ο Juan Carlos κατάφερε τελικά να επανακτήσει τα λείψανα του “εξαφανισμένου” αδελφού του Alberto.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.