Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Στις 13 Μαρτίου 1893, πέθανε σε ηλικία 30 ετών ο Francesco Mommo, ένας από τους πρωτοπόρους του συνδικαλισμού στην Αργεντινή, ιδρυτής της Gremio Panadero (Συντεχνία Αρτοποιών) και αναρχικός αγωνιστής. Έφτασε από την Ιταλία στην Αργεντινή πολύ νέος για να εισέλθει στο επάγγελμα του αρτοποιού στην πόλη του Rosario.

Η παρουσία του στον εργασιακό αυτό χώρο θα τον αναγκάσει αναπόφευκτα να αναμειχθεί στον συνδικαλιστικό αγώνα. Το 1887, μαζί με άλλους αγωνιστές όπως οι Rafael Torrens, Zacarias Rabassa, Francisco Morales, José Eyras, Ettore Mattei, αλλά και Errico Malatesta, συμμετέχει στην ίδρυση της Sociedad Cosmopolita de Resistencia y Colocación de Obreros Panaderos (Κοσμοπολίτη Συντεχνία Αντίστασης Εργατών Αρτοποιών), που υπήρξε το πρώτο συνδικάτο αρτοποιών στην Αργεντινή.

Το Καταστατικό της Συντεχνίας, ενδεχομένως σχεδιασμένο με βάση ένα επίπεδο επιχειρησιακής ακρίβειας ως εργαλείο του ταξικού αγώνα, θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την ίδρυση πολλών συνδικάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συντεχνία των αρτοποιών, θα καταφέρει να ενισχύσει πολλές απεργίες και κινητοποιήσεις του κλάδου. Σχεδόν την ίδια εποχή ο  Francesco Mommo εισήλθε και στο αναρχικό κίνημα, συμμετέχοντας  στο Círculo Comunista Anárquico (CCA - Κομμουνιστικός Αναρχικός Κύκλος), από τις πρώτες πολιτικές αναρχικές οργανώσεις στην Αργεντινή, μέλη της οποίας ήταν και ο αρτοποιός Marino Garbaccio, ο Miguel Fazzi και Washington Marzorati, όπως και οι Mattei και Malatesta. Μέσα από την εν λόγω συλλογικότητα θα καταφέρουν να συγκροτήσουν τις πρώτες πολιτικές θέσεις του οργανωμένου αναρχισμού στη χώρα.

Χρόνια αργότερα, ο Mommo θα συμμετάσχει στην ίδρυση του Sindicato de Zapateros (συνδικάτο στο χώρο της υποδηματοποιίας, προκάτοχο της Συντεχνίας Υποδηματοποιών). Ο Francesco Mommo εξορίστηκε στην Ευρώπη και πέθανε σε νεαρή ηλικία.

*Πηγή: Emilio Crisi. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.