Your name
Γενικά Άρθρα

Ο Dundalli θεωρείτο ηγέτης των Αβοριγίνων της Αυστραλίας και γεννήθηκε στα βουνά Blackall, βορειοδυτικά του Moreton του Queensland. Πιθανότατα προερχόταν από τη φυλή Dalambara της γλωσσικής ομάδας Dalla. Το όνομά του σήμαινε περιστέρι.

Τον Αύγουστο του 1841 ήταν μέλος μιας αντιπροσωπείας των Dalla που συναντήθηκε με τους Γερμανούς ιεραποστόλους J.P. Niqué και Α. Τ. W. Hartenstein, στο ταξίδι τους βόρεια από το Brisbane. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1840 ζούσε στο νησί Bribie, οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες των οποίων, οι Djindubari, τον είχαν υιοθετήσει.

Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην επίθεση, με ληστεία, εναντίον ενός βοσκού στο σταθμό Durundur των αδελφών Archer το 1843, αλλά ο Dundalli απέφυγε τη σύλληψη. Το 1845 ένας Γερμανός ιεραπόστολος κατέθεσε ότι άκουσε τον Dundalli να δίνει οδηγίες στους Αβοριγίνες που συμμετείχαν στη ληστεία και έπειτα επιδόθηκαν στο κάψιμο της καλύβας του βοσκού. Μια μαζική επίθεση στο σταθμό του Andrew Gregor στον ποταμό Pine τον Οκτώβρη του 1846, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πρώτου και της υπαλλήλου του που ήταν έγκυος, συνέβαλε στην αυξανόμενη φήμη του Dundalli και πυροδότησε μια σειρά αντιποίνων και αντιδράσεων. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές παρουσιάζονταν συχνά μπερδεμένα και βασισμένα σε φήμες. Συνέδεαν, όμως, τον Dundalli με τη δολοφονία του Gregor, με μια επίθεση κατά τριών ξυλοκόπων τον Σεπτέμβρη του 1847, στην οποία ο William Boller έχασε τη ζωή του, τη δολοφονία ενός ψαρά, του Charles Gray, το 1849, την κλοπή από την καλύβα ενός αποίκου ονόματι Cash, το 1852, και μια επίθεση σε έναν βοσκό ονόματι Halloran. Ωστόσο, τα περιστασιακά αποδεικτικά στοιχεία τον έδειχναν ως ηγέτη των αυτοχθόνων που ήταν αποφασισμένος να αντιτάξει στη βία με βία και να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού του.

Σε ένα κύμα αστυνομικών ενεργειών, τρεις από τους συντρόφους του Dundalli, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Oumulli, συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν, άλλοι συνελήφθησαν ή ανακρίθηκαν και επιβλήθηκε η θανατική ποινή, που στη συνέχεια επιβλήθηκε σε έναν άλλο υποστηρικτή του τον Mickaloe. Ένας θρύλος δημιουργήθηκε γύρω από τον Dundalli καθώς απέφευγε τη σύλληψη για δεκατέσσερα χρόνια και οι λευκοί προσπάθησαν να τον συνδέσουν με σχεδόν κάθε πράξη βίας που διαπράχθηκε στη βόρεια πλευρά του ποταμού Brisbane. Η ιθαγενής κοινότητα χωρίστηκε μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν και προσπάθησαν να τον προστατεύσουν και των παραδοσιακών εχθρών του από τη φυλή Djindubari, που τον φοβόντουσαν και ήταν έτοιμοι να ενημερώσουν την αστυνομία για τις κινήσεις του. Ένας λόγος για το θρύλο γύρω από το όνομά του ήταν το ύψος του. Ο δικαστής του έγραψε αργότερα ότι ο Dundalli ήταν ο πιο ψηλός άνθρωπος που έβλεπε ποτέ, ύψους 1,83 εκατοστών.

Από τον Μάη του 1853 και για δώδεκα μήνες, ο Dundalli εργάστηκε στο Moreton Bay στο πλεούμενο του William Wilson, ενός Ευρωπαίου. Τελικά, συνελήφθη στο Fortitude Valley τον Μάη του επόμενου χρόνου και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή Roger Therry στο Circuit Court του Brisbane τον Νοέμβρη. Στα απομνημονεύματά του (Λονδίνο, 1863), ο Therry περιγράφει πώς ο κρατούμενος προσπαθούσε να τον δωροδοκήσει με κάτι ψωροδεκάρες για να τον απελευθερώσει και να τον αφήσει να πάει στο Σίδνεϊ. Ο Dundalli καταδικάστηκε τελικά σε θάνατο για τις δολοφονίες του Andrew Gregor και William Boller.

Μια κρεμάλα στήθηκε στην οδό Queen Street μπροστά από τη φυλκή του Brisbane. Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την εκτέλεση στις 5 Γενάρη 1855 και η αστυνομία της πόλης με ένα απόσπασμα ιθαγενών αστυνομικών περικύκλωσαν την κρεμάλα για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα διαφυγής ή διάσωσης. Καθώς ο Dundalli ανέβηκε στο ικρίωμα, απευθύνθηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ιθαγενών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λόφο Wickham Terrace, με θέα τη σκηνή, να εκδικηθούν το θάνατό του. Έβγαλαν μια δυνατή κραυγή όταν το σώμα του βρέθηκε στο κενό. Ο δήμιος Alexander Green, που είχε σταλεί από το Σίδνεϊ, μπλόκαρε το κρέμασμα επειδή τα πόδια του Dundalli έπεσαν πάνω στο φέρετρό του. Έτσι ο Green αναγκάστηκε να τεντώσει τα μακριά πόδια του κρεμασμένου μέχρι αυτός να πεθάνει. Αυτή ήταν η τελευταία δημόσια επίσημη εκτέλεση στο Queensland.

Ο Dundalli ήταν παντρεμένος, οπότε είναι πιθανό ότι είχε παιδιά. Ένα σκίτσο του Silvester Diggles, που δημοσιεύτηκε στο εικονογραφημένο Sydney News, δείχνει τον Dundalli να φορά ένα ανοιχτό πουκάμισο σαν κι αυτά που φορούσαν οι εργάτες της δεκαετία του 1850, ενώ είχε κυματιστά, μαύρα μαλλιά και περιποιημένη γενειάδα σε ευρωπαϊκό στυλ.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.