Στις 26 Αυγούστου 1826 γεννήθηκε στην Βρέστη της Γαλλίας, η αναρχική και φεμινίστρια Nathalie Duval, γνωστή και ως Nathalie Lemel.

Το 1861 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου άρχισε να εργάζεται ως πωλήτρια βιβλίων αλλά και ως βιβλιοδέτισσα. Το 1865 έγινε μέλος της Α’ Διεθνούς.

Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα και την αμεσότητά της ως οργανώτριας και αγωνίστριας για ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με μια αναφορά της αστυνομίας "χαρακτηρίζεται από την έξαψή της όταν ασχολείται με την πολιτική και στα διάφορα σεμινάρια διαβάζει τις ανατρεπτικές εφημερίδες δυνατά και δείχνει ισχυρή απέχθεια και αντίθεση στη δεύτερη αυτοκρατορία".

Στις 18 Μάρτη 1871, με την εξέγερση του Δήμου του Παρισιού, τη γνωστή Κομμούνα, συμμετέχει ενεργά σε ομάδες γυναικών και με την Ελίζαμπεθ Ντμίτριεφ (Elisabeth Dmitrieff) δημιουργεί την Ένωση Γυναικών για την Υπεράσπιση του Παρισιού, παρέχοντας βοήθεια στους τραυματίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αγωνίζεται επίσης στα οδοφράγματα.

Με την ήττα της Κομμούνας, απελπισμένη, προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Συνελήφθη στις 21 Ιούνη 1871 και καταδικάστηκε σε απέλαση στη Νέα Καληδονία. Όταν της ζητήθηκε να υποβάλλει αίτηση χάρης από τις αρχές, στέλνει μια επιστολή στον νομάρχη εξηγώντας ότι απορρίπτει κάθε είδους χάρη και κάθε ενέργεια που μπορεί να αναληφθεί στο όνομά της. Βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τη Louise Michel.

Μόλις απελευθερώνεται και επιστρέφει στη Γαλλία, βρίσκει δουλειά σε μια εφημερίδα, όπου συνεχίζει τον φεμινιστικό της αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που υπέφερε όλη αυτή η γενιά των επαναστατών. Πέθανε στις 8 Μάη 1921 στον ξενώνα Ivry-Sur-Seine, τυφλή και σε μεγάλη φτώχεια. Στις 8 Μάρτη 2007, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, στη γειτονιά των Πανεπιστημίων του Παρισιού ένας δρόμος πήρε το όνομά της.

Πηγή: Walter Ranieri. Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.