Πριν από εκατό χρόνια, στις 19 Αυγούστου 1919, εκτελέστηκε στην πόλη Kamyshin της επαρχίας Σαράτοφ της Ρωσίας, η Tatiana Tikhonovna Torgasheva (Τατιάνα Τιχόνοβα Τοργκασέβα).

Στις αρχές του 1918, η Μπολσεβίκα Torgasheva, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, συμμετείχε στην ίδρυση της σοβιετικής εξουσίας στην πόλη Volga του Kamyshin και της γειτονικής περιοχής. Έγινε η πρώτη επίτροπος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος για την περιοχή.

Το 1919 η Torgasheva αποχώρησε από το Μπολσεβίκικο Κόμμα και εντάχθηκε στην ομάδα αναρχοκομμουνιστών του Kamyshin. Φυσικά, απολύθηκε από τη θέση της επιτρόπου και επέστρεψε στη διδασκαλία στο δημοτικό σχολείο. Ήταν προφανώς συστηματική αγωνίστρια. Οι μνήμες που διατηρήθηκαν για την ίδια, μιλούν για την πολύ γνωστή στο παρελθόν Σοβιετική συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Valentina Mukhina-Petrinskaya, η οποία ήταν ανιψιά της Torgasheva. "Η θεία Lelia ήταν γενναία, χαρούμενη και ταλαντούχα, έγραψε επαναστατικά ποιήματα που απομνημονεύθηκαν από τη νεολαία ολόκληρης της πόλης”. Το ποίημά της "Masquerades" δημοσιεύθηκε από το τοπικό τυπογραφείο σε κυλίνδρους ταπετσαρίας κομμένα κατά μήκος. Όταν η ίδια το διάβαζε στο Σπίτι του Λαού, οι σύντροφοί της κράτησαν το ποίημα γι’ αυτήν με τη μορφή μιας μεγάλης λωρίδας χαρτιού. Ήταν επίσης καλή τραγουδίστρια - δραματική σοπράνο.

Η Torgasheva συνελήφθη από τους Denikinists (Λευκούς) αμέσως μετά τη κατάληψη του Kamyshin (στις 15 Ιουλίου 1919). Αφού κρατήθηκε για ένα μήνα στη φυλακή, απαγχονίστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Επίσης, ο γραμματέας της ομάδας των αναρχοκομμουνιστών του Kamyshin, Π. Στεφάνοφ (P. Stepanov), απομακρύνθηκε παρά τη θέλησή του από την πόλη και τον πήγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. Τρεις μέρες αργότερα (22 Αυγούστου 1919), το Kamyshin καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

*Πηγή: Анатолий Дубовик (Ανατόλι Ντουμπόκιν) και Malcolm Archibald. Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.