Σύντομη βιογραφία του Ισπανού αναρχικού Federico Borrell, γνωστού από την διάσημη φωτογραφία The Fallen Soldier του Robert Capa

Ο Federico Borrell Garcia γεννήθηκε στην Benilloba του Αλικάντε της Ισπανίας στις 3 Απριλίου 1912. Ήταν γιος του Vicente Borrell και της Maria Garcia. Είχε τρεις αδελφούς και δύο αδελφές και η οικογένεια ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.

Ο πατέρας του, εργάτης αγροκτήματος, πέθανε το 1917 και η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Alcoy σε απόσταση 15 χιλιομέτρων (αν και ο Federico εξακολούθησε να διατηρεί δεσμούς με τη Benilloba μέσω της στενής του φιλίας με τον Gil Doménech Monllor, που ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της αναρχικοσυνδικαλιστικής CNT το 1936 ). Το Alcoy είναι μια εργατική πόλη με μακρά ριζοσπαστική παράδοση.

Ο Federico ήταν γνωστός στους φίλους του ως Taino, σύμφωνα και με το ψευδώνυμο Tanya με το οποίο ήταν γνωστή η μητέρα του στην Benilloba. Ο ίδιος εργάστηκε στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια στο Alcoy.

Δεν είναι σαφές πότε έγινε αναρχικός, αλλά ξέρουμε ότι είχε γίνει συνδρομητής μιας τοπικής αναρχικής εφημερίδας, της “Redencion” (“Εξαγορά”;) το 1930. Γνωρίζουμε επίσης ότι ήταν από τους ιδρυτές του τοπικού τμήματος της Ελευθεριακής Νεολαίας (FIJL) το 1932.

Η μητέρα του πέθανε τον Ιούλιο του 1933.

Καθώς υπήρξε άνθρωπος της δράσης, συμμετείχε με μέλη της FAI στην ανατίναξη ενός πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο του 1934, σε μία από τις πολλές πράξεις αντίστασης σε όλη την Ισπανία, αφότου η κεντρική κυβέρνηση στράφηκε απότομα προς τα δεξιά. Συμμετείχε στην επίθεση στον στρατώνα του πεζικού στο Alcoy κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του Φράνκο το 1936. Συμμετείχε, επίσης, στην τοπική πολιτοφυλακή, που έφερε το όνομα Columna Alcoiana και τη διοικούσε ο ντόπιος αναρχικός αγωνιστής Enrique Vaño Nicomedes.

Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1936, ο Φεντερίκο ήταν ένας από τους πενήντα πολιτοφύλακες που έφθασαν στο χωριό Cerro Muriano (στην Κόρδοβα) για να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις δυνάμεις του Varela. Το απόγευμα της ημέρας αυτής, ο Federico υπεράσπιζε τα πυροβόλα της φάλαγγας στα μετόπισθεν, όταν φρανκικά στρατεύματα διείσδυσαν πίσω από τις γραμμές των αναρχικών και άρχισαν να πυροβολούν από δύο πλευρές. Ο Federico βλήθηκε στις 5μμ. ακριβώς και πέθανε αμέσως. Σύμφωνα με τα αρχεία, ήταν το μόνο μέλος της φάλαγγας που σκοτώθηκε στις μάχες εκείνης της ημέρας.

Προς τιμήν του, όπως επίσης και προς τιμήν και ενός άλλου αναρχικού του Alcoy, του Juan Ruescas Ángel, ο οποίος σκοτώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1936 στο Espejo, ένα τμήμα της φάλαγγας ονομάστηκε “Ruescas-Taino".

Όσον αφορά τη διάσημη φωτογραφία, είχε ξεσπάσει μια “διαμάχη” καθώς εκφράστηκαν ισχυρισμοί ότι η φωτογραφία ήταν στημένη και ως εκ τούτου ψεύτικη, με την οποία δεν τεκμηριώνεται πραγματικά ο θάνατος ενός πολιτοφύλακα. Ωστόσο, το 1996, ο Mario Brotons, ο οποίος συμμετείχε στη φάλαγγα Alcoiana ως 14 χρόνων (!), επιβεβαίωσε την ταυτότητα του πολιτοφύλακα της φωτογραφίας. Έτσι, η συκοφαντική φήμη κατά του Capa κατέπεσε και ο Federico ανασύρθηκε από την αφάνεια.

Ο Federico θάφτηκε σε έναν ρηχό και μη μαρκαρισμένο τάφο κοντά στο σημείο όπου έπεσε και τα ίχνη του δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα.

NICK HEATH

*Για τον Federico Borrell Garcia υπάρχουν πληροφοριακά κείμενα στους συνδέσμους http://www.photographers.it/articoli/cd_capa/img/taino.pdf και http://www.culturandalucia.com/GCE/Taino/Consideraciones_sobre_algunos_documentos_fotogr%C3%A1ficos.htm (στα ισπανικά). Στα αγγλικά το κείμενο αυτό υπάρχει εδώ: https://libcom.org/history/borrell-federico-1936 Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.