Ο Vasil Popov, γνωστός και ως Hero [Героя] και Doctor [Доктора], ήταν Βούλγαρος αναρχικός αντάρτης, ο οποίος ήταν ένα από τα πέντε μέλη της αναρχοκομμουνιστικής ομάδας Koprivshtitsa (Копривщенската) Cheta (ομάδα) που επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του βασιλιά (τσάρου) Μπόρις Γ” στην τοποθεσία-πέρασμα Arakonakak (Арабаконак).

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1899.

Πεπεισμένος αναρχικός ενώ ήταν ακόμα στο Λύκειο, ο Popov υιοθέτησε το ψευδώνυμο Geroia (Героя/Hero), όταν κατάφερε να λύσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα στα Μαθηματικά. Ωστόσο, απέτυχε να ολοκληρώσει την σχολική του εκπαίδευση και το 1915 έκανε αίτηση στρατολόγησης στο ιππικό, αλλά παρά τα άριστα αποτελέσματα των εξετάσεών του, του προσφέρθηκε μια θέση στο πεζικό και επέστρεψε στις σπουδές του στο Λύκειο. Αργότερα έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, ελπίζοντας να ακολουθήσει μαθήματα Μηχανολογίας, αλλά έγινε δεκτός μόνο στο Τμήμα Χημείας. Απογοητευμένος, στράφηκε στην πολιτική δραστηριότητα.


Μετά το πραξικόπημα της 9ης Ιουνίου 1923, με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αγροτικής Ένωσης του Αλεξάντρ Σταμπολίνσκυ (Александър Стамболийски) και στην εξουσία ανέβηκε ένα υπερεθνικιστικό καθεστώς με επικεφαλής τον Αλεξάντρ Τσάνκοφ (Александър Цанков), ο Popov συμμετείχε στο τέλος αυτού του μήνα σε μια παράνομη αντιφασιστική συνάντηση στο χωριό Kaltunets κοντά στο Λόβετς (Ловеч) που καταστάλθηκε από την αστυνομία. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει, αλλά έπρεπε να περάσει στην παρανομία με άλλους συντρόφους του. Μεταξύ του 1923 και του καλοκαιριού του 1924 έζησε κρυμμένος στο Pleven (Плевен) και άλλα γύρω χωριά και απέκτησε επαφές με τον αναρχικό Valko Shankov (Вълко Шанков) με τον οποίο σχεδίασε διάφορες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.


Στις αρχές του Ιούνη του 1924, μαζί με τον Shankov, ανατίναξαν μια αποθήκη όπλων κοντά στο Pleven και στις 12 Ιουνίου, εκτέλεσαν έναν αστυνομικό δικαστικό επιμελητή και εξέχοντα υποστηρικτή της κυβέρνησης σε ένα πάρκο στο Pleven. Αυτό προκάλεσε τεράστιο αστυνομικό κυνηγητό και οι δυο διέφυγαν από την πόλη για το Lovech, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας 8 με 9 Σεπτεμβρίου 1924, το σπίτι στην περιοχή της Dekisana (Ловешкия) του Lovech όπου κρύβονταν, περικυκλώθηκε από την αστυνομία. Μετά από ένα πιστολίδι που κράτησε αρκετή ώρα και κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε ο Valko Shankov, ο Popov κατάφερε να διαφύγει. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου παρέμενε κρυμμένος στο Troyan (Троян) και στις 20 του μήνα αυτού συναντήθηκε μαζί του ο αναρχικός Nikola Katsarov (Никола Кацаров), ο οποίος είχε μόλις δραπετεύσει από τη φυλακή. Το ζευγάρι αργότερα ήρθε σε επαφή με τον εξέχοντα αναρχικό Vasil Ikonomov (Васил Икономов) στη Σόφια τον Ιανουάριο του 1925. Είναι αυτή η περίοδος που υιοθέτησε το ψευδώνυμο Doktora (Doctor), λόγω του ιατρικού κιβωτίου που είχε πάντα μαζί του.

Με τους Tinko Simov (Тинко Симов), Nikola 'Kolyo' Katsarov (Никола 'Кольо' Кацаров), τους αδελφούς Nesho (Нешо) και Atanas Tumangelov (Атанас Тумангелов) και άλλους, δημιούργησε την άνοιξη του 1925 μια αντάρτικη ομάδα (cheta).

Ευθυγραμμισμένη με την Βουλγαρική Κομμουνιστική Αναρχική Ομοσπονδία (Федерация на анархо-комунистите в България), η Cheta δρούσε στην περιοχή (Копривщица) Koprivshtitsa, όπου οργάνωνε σαμποτάζ και απαλλοτριώσεις, χτυπώντας στόχους όπως το εργοστάσιο Orient-Tobacco (Ориент-Табак) και το εργοστάσιο σπίρτων στο Kostenets (Костенец).

Στις 14 Απριλίου 1925, πέντε μέλη της αναρχοκομμουνιστικής cheta της Koprivshtitsa -οι Popov, Ikomonov, Nesho Tumangelov, Anton Ganchev (Антон Ганчев) και Nesho Mandulova (Нешо Мандулов)- προσπάθησαν να απαγάγουν τον βασιλιά Μπόρις (Борис) III καθώς περνούσε από το Arabakonak στα βουνά της Stara Plania (Стара планина).

Κατά τη διάρκεια της δράσης, ο εντομολόγος Delcho Ilchev (Делчо Илчев), και ένας κυνηγός που ονομαζόταν Peter Kotev (Petter Kotev), και οι οποίοι συνόδευαν τον βασιλιά, όπως και ο οδηγός της άμαξας, σκοτώθηκαν, αλλά ο Boris III  διέφυγε τον θάνατο. Λίγο αργότερα ο Tinko Simov και ο Popov ταξίδευσαν στο Sevlievo (Севлѝево) με σκοπό τη δολοφονία δικαστών της πόλης.

Το καλοκαίρι του 1925, στην ομάδα της Koprivshtitsa προστέθηκε ο Yordan Kiskinov (Йордан Кискинов) και υπήρξαν σχέδια συνεργασίας με την ομάδα του Georgi Popov (Георги Попов) στο Trojan. Ο Popov αποφάσισε να φύγει μαζί με τον Kolyo Katsarov για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή cheta μαζί με τον Docho Uzunov (Дочо Узунов), τον Tinko Simov και άλλους. Στις 23 Νοεμβρίου 1925, κοντά στο χωριό Bulgarene (Balgarene), η cheta σκότωσε τον Nicola Tifchev (Николай Тифчев), γνωστό και ως Krdži Osman (Кърджи Осман), αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας Lovech.

Το φθινόπωρο του 1926, ο Popov τραυματίστηκε σε μάχη με την αστυνομία και μαζί με τους συμπατριώτες του πέρασε στη Γιουγκοσλαβία. (Ενώ βρίσκονταν εκεί ο Kolyo Katsarov αποχώρησε από την ομάδα και έφυγε για τη Γερμανία. Αργότερα δολοφονήθηκε από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς).

Την άνοιξη του 1927, μαζί με τους Tinko Simov, Docho Uzunov και άλλους, επέστρεψε στη Βουλγαρία και η ομάδα επανήλθε στη δράση στην περιοχήLovech και Lovech, με απαλλοτριώσεις και σαμποτάζ.

Για άλλη μια φορά το bête noire των τοπικών αρχών και της αστυνομίας, δεν επέτρεψε κάποια προσπάθεια καταδίωξης του Popov και της cheta του. Στις 3 Απριλίου 1927, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας ληστείας της Αγροτικής Τράπεζας στο Troyan, ο ίδιος και οι σύντροφοί του περικυκλώθηκαν από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης, ο Popov τραυματίστηκε σοβαρά και ανίκανος να ξεφύγει, αυτοκτόνησε αντί να πέσει στα χέρια των εχθρών του. Όμως, ο Tinko Simov κατάφερε να διαφύγει και τον Νοέμβριο του 1935, με το μέρος όπου κρυβόταν να προδίδεται, θα διάλεγε και αυτός την ίδια λύση για να αποφύγει να συλληφθεί ζωντανός.

*Από το Bottled Wasp Pocket Diary. Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”.