Ο Καρλ Εϊνστάιν (Carl ή Karl Einstein), γεννήθηκε στις 26 Απρίλη1885, στο Neuwied / Rhein της Γερμανίας και πέθανε στις 3 ή 5 Ιούλη 1940 στη Γαλλία.

Παθιασμένος με την τέχνη, ο Εϊνστάιν συνδέθηκε χαλαρά με το κίνημα Dada και ήταν μέρος του γερμανικού εξπρεσιονιστικού κινήματος όπου ανακάλυψε τον Πικάσο, τον κυβισμό και επίσης την αφρικανική τέχνη.

Το έργο του “Η τέχνη του 20ού αιώνα”, που κυκλοφόρησε το 1926, επαναστατικοποίησε τον τρόπο προσέγγισης της ζωγραφικής και των εικαστικών τεχνών. Οι εικονογραφήσεις του Negerplastik, του μεγάλου έργου του Καρλ Εϊνστάιν, επηρέασαν έντονα πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Fernand Leger.

Κυκλοφόρησε επίσης το "Der blutige Ernst" με τον George Grosz.

Το 1928 μετακόμισε στη Γαλλία, όπου με τους Georges Bataille και Michel Leiris προσχώρησε στην επιθεώρηση "Documents".

Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Jean Renoir, στην ταινία “Toni”.

Βαθιά συγκινημένος από τον αγώνα για την ελευθερία στην Ισπανία, το 1936 ο Αϊνστάιν κατευνθήθηκε προς τα εκεί μαζί με άλλους συμπατριώτες του όπως ο Χέλμουτ Ρούντιγκερ, για να πολεμήσει από τις γραμμές της αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CNT. Συμμετείχε στη διεθνή ομάδα της Φάλαγγας Ντουρρούτι και σε μια μάχη τραυματίστηκε.

Στις 22 Νοέμβρη 1936, ήταν στη Βαρκελώνη, για να παραυρεθεί και να μιλήσει στην κηδεία του δολοφονηθέντος Ντουρρούτι.

Μετά την ήττα της επανάστασης, διέσχισε τα Πυρηναία για να σταλθεί στα περίφημα στρατόπεδα της νότιας Γαλλίας όπου κρατούνταν οι αντιφασίστες αγωνιστές και οι Ισπανοί που διέφευγαν των επιθέσεων των φρανκικών στρατευμάτων. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και, στις 5 Ιούλη (ή τις 3), του 1940, για να ξεφύγει από τις διώξεις των Ναζί, ο Καρλ Αϊνστάιν αυτοκτόνησε στο Lestelle-Bétharram (Basses-Pyrenées), στη Γαλλία.

Μια πλάκα στο νεκροταφείο Boel-Bezing στα Ατλαντικά Πυρηναία τονίζει τον αγώνα του για ελευθερία: “Απ’ όπου περνάει η Φάλαγγα γίνεται κολλεκτιβοποίηση. Η γη δίνεται στην κοινότητα, στους γεωργούς προλετάριους, στους σκλάβους των caciques, οι οποίοι μεταβλήθηκαν έτσι σε ελεύθερους ανθρώπους. Κάποιος περνάει από την αγροτική φεουδαρχία στον ελευθεριακό κομμουνισμό” (Απόσπασμα από την ομιλία του Καρλ στην κηδεία του Ντουρρούτι).

*Από το “Organise!”, θεωρητικό περιοδικό της βρετανικής Αναρχικής Ομοσπονδίας. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.