Dimitri (tr.)
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Στις 5 Ιουλίου 1949 πέθανε ο Rodolfo Gonzalez Pacheco, αγωνιστής αναρχικός, εξέχων θεατρικός συγγραφέας και διευθυντής του θεάτρου της Αργεντινής.

Όντας νέος, το 1911 θα συμμετάσχει στο κίνημα εναντίον του νόμου της κατοικίας, όπου συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και στέλνεται στη φυλακή. Εκεί θα σχετισθεί με εξέχουσες φυσιογνωμίες του αργεντίνικου αναρχισμού όπως οι Radowitzky, Berenguer, Borazo και Gino Gatti, μεταξύ άλλων.

Μετά την απελευθέρωσή του, θα κατευθυνθεί προς το Μεξικό για να υποστηρίξει ενεργά την μαγονιστική εξέγερση του PLM στην Baja California, την αυγή της επανάστασης του Μεξικού.

Πίσω στην Αργεντινή συμμετέχει σε στην αναρχική οργάνωση La Obra, μαζί με έναν νεαρό, τον Horacio Badaraco, με τον οποίο θα ιδρύσει το 1920 την εμβληματική εφημερίδα “La Antorcha” με έντονη ταξική κατεύθυνση.

Το 1926 θα φυλακισθεί ξανά για τη δημοσίευση ενός άρθρου υποστήριξης του Kurt Wilckens που σκότωσε τον δήμιο Varela.

Με το πραξικόπημα του Uriburu, το 1930, θα φυλακιστεί εκ νέου μαζί με πολλούς άλλους αναρχικούς και σοσιαλιστές αγωνιστές.

Μέχρι εκείνη την εποχή, ο González Pacheco είχε ήδη γράψει μερικά αναγνωρισμένα θεατρικά έργα με το ψευδώνυμο "Hermano lobo” (“Αδελφός Wolf”), όπως τα "Las víboras" (“Τα δαχτυλίδια”) και "La inundación” (“Η πλημμύρα”) μεταξύ άλλων.

Το 1936 θα ταξιδέψει στην Ισπανία για να στηρίξει την κοινωνική επανάσταση, στο πλαίσιο του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, όπου θα συστλήσει μια εταιρεία του θεάτρου του λαού.

Με την ήττα θα επιστρέψει στην Αργεντινή αφιερώνοντας τα τελευταία του χρόνια στη συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή θεατρικών έργων.