Nick Heath
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Σύντομη βιογραφία της δεύτερης κόρης του Ιταλού αναρχικού Camillo Berneri που ήταν αρκετά δραστήρια στο αναρχικό κίνημα του Παρισιού

Η Giliana Berneri (Γκιλιάνα Μπερνέρι) ήταν η δεύτερη κόρη του Camillo Berneri και της Giovanna Caleffi και γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 5 Οκτωβρίου 1919. Σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και την Ψυχανάλυση.

Φαίνεται ότι ήταν ενεργή τη δεκαετία του 1930 στην Γαλλόφωνη Αναρχική Ομοσπονδία (Fédération Anarchiste de langue française - FAF).

Έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα στις 17 Οκτωβρίου 1947. Συμμετείχε έντονα στο γαλλικό αναρχικό κίνημα όπως και ο σύντροφός της (με τον οποίο είχαν παντρευτεί το 1945), Jean Senninger, γνωστό και ως Serge Ninn (ο οποίος αργότερα υπήρξε ένας από τους ιδρυτές, με τον Georges Fontenis και άλλους, της ομάδας OPB)*,.

Η Giliana ήταν δυναμική αγωνίστρια μέλος της Ομάδας “Σάκκο και Βαντζέτι” της Αναρχικής Ομοσπονδίας που έδρευε στο Latin Quarter. Ζούσαν στο 240 της οδού Saint-Jacques (στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού) και το σπίτι τους ήταν στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση σπιτιών της γαλλικής αστυνομίας.

Πολύ αργότερα έγινε μέλος της ομάδας “Κροστάνδη”, ενώ διαγράφτηκε το 1954 από την Κομμουνιστική Ελευθεριακή Ομοσπονδία (Fédération Communiste Libertairie - FCL). Ήταν από τις κύριες συγγραφείς μαζί με τον Louis Blanchard (σύμφωνα με τον Fontenis) του Μνημονίου της Ομάδας “Κροστάνδη” (Groupe Kronstadt) που κατήγγειλε τις μανούβρες της OPB.

Συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες και διασκέψεις με πολλούς διανοούμενους, όπως ο Albert Camus, και έγραψε άρθρα για την αναρχική εφημερίδα “Ο Ελευθεριακός” (“Le Libertaire”). Όπως και η αδελφή της, Marie Louise, διαφήμισε τις θεωρίες του Wilhelm Reich μέσα από τον ελευθεριακό Τύπο.

Συμμετείχε σε διάφορες εκστρατείες, όπως η μακρά και περίπλοκη απελευθέρωση του Ιταλού αναρχικού Ernesto Bonomini, από στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στην Τουλούζη και ακολούθησε η εξορία του στις ΗΠΑ.

Απογοητευμένη από τη φορά των γεγονότων στο εσωτερικό της FCL, εγκατέλειψε το αναρχικό κίνημα στη δεκαετία του '50. Με το θάνατο της μητέρας της το 1962 δώρισε όλα τα έγγραφα και τα βιβλία του πατέρα και της μητέρας της στον Ιταλό αναρχικό Aurelio Chessa.

Πέθανε στις 19 Ιουλίου 1998.

Ο γιος της Giliane και του  Senninger, Franck Senninger (γεννημένος το 1955) έγινε επίσης γιατρός, ειδικευμένος στην Ενδοκρινολογία και τη Διαιτολογία. Ο ίδιος είναι επίσης συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, με το πρώτο, Le secret de Brocéliande (Παρίσι, εκδόσεις des Écrivains, 1999), να εμφανίζεται με το ψευδώνυμό του, F. Berneri Croce. Η αδελφή του Hélène (γεννημένη το 1950), είναι επίσης γιατρός, που ειδικεύεται, όπως η μητέρα της, στην Παιδιατρική.

*Η ομάδα OPB (Οργάνωση Σκέψη-Μάχη - ένα όνομα που οφείλει την καταγωγή του στον Camillo Berneri) ήταν μυστική και δρούσε στο εσωτερικό της FAF. Αρχικά ήταν ομάδα αυτοάμυνας και συνεδρίαζε ξεχωριστά και μυστικά. Ένας από τους αρχικούς της στόχους ήταν η εκδίωξη από την Ομοσπονδία των ατομικιστών, των ελευθεροτεκτόνων καθώς και εκείνων οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την ταξική πάλη και τον κοινωνικό αναρχισμό. Σύμφωνα με τον Georges Fontenis, η OPB αυτοδιαλύθηκε το 1953.

** Σύνδεσμος στην αγγλική γλώσσα https://libcom.org/history/berneri-giliana-1919-1998 Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.