Ο Isaak Geraikovich Tarasiuk (1898-;) ήταν αναρχοσυνδικαλιστής από το 1917. Τον Ιανουάριο του 1918, ως μέλος μιας αναρχικής στρατιωτικής μονάδας, συμμετείχε στην επιτυχημένη εξέγερση στην Οδησσό ενάντια στις δυνάμεις της Ουκρανικής Εθνικής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια του επακόλουθου εμφυλίου πολέμου (1918-1921), ήταν ενεργός στο υπόγειο αναρχικό κίνημα της Οδησσού, τόσο εναντίον των Λευκών όσο και των Κόκκινων.

Το 1929, ο Tarasiuk συνελήφθη για προπαγάνδα μεταξύ των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Οδησσού. Ήταν η εποχή που οι αναρχικές ομάδες στην πόλη της Οδησού εξαφανίστηκαν υπό το βάρος της καταστολής. Ο Tarasiuk εξέτισε κάποιες ποινές στην εξορία στο Veliky Ustyug (στη βόρεια Ρωσία), το Voronezh και το Kostanay (στο Καζακστάν). Παρά την καταστολή, συνέχισε να ασχολείται με αναρχικές δραστηριότητες. Το 1937 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια σε στρατόπεδα.

Κατά κάποιο τρόπο ο Isaak Tarasiuk επέζησε. Το 1965 και το 1967 έκανε προσπάθειες να ανακτήσει τα απομνημονεύματά του. Ζούσε στο προάστιο της Οδησσού Usatovo. Τα απομνημονεύματά του, πάντως, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα.

Να η επίσημη αίτησή του:

“Προς τη διοίκηση της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας [KGB] του Υπουργικού Συμβουλίου της ουκρανικής SSR για την περιοχή της Οδησσού. [συγκεκριμένα] στον επικεφαλής του τμήματος Gavriliuk.

Από τον πρώην Ερυθρή Φρουρά I.G.Tarasiuk (αποκατασταθείς), που κατοικεί στο 13 Bolinchnaia, αρ. 24, Οδησσός.

Δήλωση

Τον Ιανουάριο του 1929, κατά την έρευνα που διενεργήθηκε τη στιγμή της σύλληψής μου, τα απομνημονεύματά μου κατασχέθηκαν. Γράφτηκαν από μένα για τη 10η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Θα ήθελα να ανακτήσω αυτά τα απομνημονεύματα, ώστε να τα χρησιμοποιήσω ως βάση για τα απομνημονεύματα στα οποία εργάζομαι επί του παρόντος για την 50ή επέτειο του Οκτώβρη.

Σήμερα ζητώ να μου επιστραφούν αυτά τα απομνημονεύματα που αφαιρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψής μου το 1929. Μπορούν να μου σταλούν ή, αν προτιμάτε, μπορώ να έρθω και να τα παραλάβω προσωπικά.

30 Ιανουαρίου 1967. Tarasiuk”

*Μετάφραση και επεξεργασία από τον Malcolm Archibald, ο οποίος θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Vyacheslav Azarov για τη διάθεση αυτού του ντοκουμέντου. Οι πληροφορίες για τη ζωή του Isaak Tarasiuk βασίζονται στην έρευνα των Vyacheslav Azarov, Anatoly Dubovik και Viktor Savchenko. Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Ο ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακές εκδόσεις Κουρσάλ

 


Στο κτήριο της Ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης στις 18/07/2019

 

Στο SBS Greek στις 18/07/2019

Με τον Ελευθεριακό στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, 22/01/2018

 

Απόπειρες αναρχικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 - εξώφυλλο βιβλίου

Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς - εξώφυλλο βιβλίου

email

ιστορία αναρχικού κινήματος αναρχικό κίνημα κοινωνικοί αγώνες ιστορία εργατική τάξη επαναστατικό κίνημα Ισπανία, Ελλάδα Ρωσία κοινωνικά κινήματα αναρχική-θεωρία Γαλλία αναρχισμός αναρχοσυνδικαλισμός ζητήματα τέχνης αριστερά εργατικό κίνημα anarchism Ιταλία φεμινισμός κομμουνισμός Αυστραλία ΗΠΑ, Ρωσία, ελευθεριακή εκπαίδευση αντιφασισμός history κοινωνία επαναστατική θεωρία εθνικά ζητήματα αναρχοσυνδικαλιστές διεθνισμός λογοτεχνία μελλοντική κοινωνία ποίηση συνδικαλισμός radicalism αγροτικά κινήματα αναρχικός κομμουνισμός αστικός τύπος Πάτρα Greece πολιτειακό κριτική Μεξικό περιβάλλον καταστολή Βουλγαρία φεντεραλισμός ένοπλη δράση Διασπορά working class εξεγερμένοι διανοούμενοι γεωγραφία syndicalism εξεγέρσεις αγροτικές εξεγέρσεις communism Κούβα communist-party κινητοποιήσεις θέατρο σοσιαλισμός χρονογράφημα Γκόλντμαν βιβλίο Παρισινή Κομμούνα νεκρολογία Άγις Στίνας αναρχικοί Αίγυπτος Πρωτομαγιά σοσιαλιστές φοιτητικό κίνημα αγροτικό ζήτημα Italy Θεσσαλονίκη "\u0395\u03c0\u03af \u03c4\u03b1 \u03a0\u03c1\u03cc\u03c3\u03c9" ευημερία κοινοκτημοσύνη ατομικισμός utopianism Κροπότκιν ένωση τροτσκισμός θρησκεία ληστές Κύπρος μηδενισμός Αθήνα εκλογική δράση Egypt Πύργος Ηλείας ρουμανία Γαριβαλδινοί Ουκρανία προκηρύξεις πρώην οπλαρχηγοί αρχαίο-πνεύμα ρομαντισμός