Nick Heath
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος
Ο David Kogan (πρώτη σειρά με το πηλίκιο) στην κηδεία του Πιοτρ Κροπότκιν το 1921

 

Nick Heath

“Ο σύντροφος David Kogan (Lev Rubin), μια ελκυστική προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με υψηλή ακεραιότητα και φήμη ως επαναστάτης αναρχικός” (Grigori Maximov, The Guillotine at Work”),

Γεννήθηκε το 1823 στη Σαμάρα και ήταν αναρχικός αγωνιστής (και χορτοφάγος) πριν από την Επανάσταση του 1917. Είχε το παράνομα Χριστός ή Μικρός Χριστός λόγω του ευγενικού του χαρακτήρα. (Χρησιμοποίησε και τα ψευδώνυμα Lev και David Samara).

Ως αναρχικός ήταν δραστήριος στη Σαμάρα από το 1917 και έπειτα και ως γραμματέας της Αναρχικής Ομοσπονδίας κυκλοφόρησε μια εβδομαδιαία αναρχική εφημερίδα. Συνελήφθη από τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του ναύαρχου Κολτσάκ, αλλά έκανε μια θαυματουργή απόδραση. Από το 1918 και μετά φυλακίστηκε αρκετές φορές από τους Μπολσεβίκους.

Το 1920 κατάφερε να δραπετεύσει από στρατόπεδο στο Χάρκοβο και έγινε μέλος της γραμματείας της αναρχικής οργάνωσης Nabat. Συνελήφθη με 300 αντιπροσώπους σε αναρχικό συνέδριο στο Χάρκοβο στις 25 Νοεμβρίου και ήταν ένας από τους 40 αναρχικούς μαχητές που μεταφέρθηκαν στη Μόσχα και φυλακίστηκαν στη φυλακή Butyrki της Cheka. Στη φυλακή αυτή μοιράστηκε ένα κελί με τον σύντροφό του αναρχικό και μέλος της Nabat, Mark Mrachny. Στη συνέχεια απελάθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Riazan. Εδώ υπέγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας με άλλους 9 αναρχικούς (Kurbatov, Lilov, Gavrilov, Pilipenko, Tarasiuk, Budov, Fiodorov, Khotokhva και Fanya Baron).

Απέδρασε, όμως, ξανά μαζί με τον σύντροφό του αναρχικό Ivan Akhtyrsky. Τον Οκτώβριο του 1922 εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν ξανά. Από το 1924 και έπειτα δεν υπήρξαν πια νέα για τον Kogan ή τον Akhtyrsky και πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν κρυφά από την Cheka (πολύ μεταγενέστερες πληροφορίες λένε ότι ο Akhtyrsky εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1923 και θάφτηκε στη Μόσχα). Αυτό ανακοινώθηκε από τη Μεικτή Επιτροπή για την Άμυνα των Επαναστατών που φυλακίστηκαν στη Ρωσία τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με μια αναφορά που έδωσε ο Άγγλος αναρχικός John Turner, ο οποίος βρισκόταν στη Ρωσία ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, δολοφονήθηκε χωρίς ακόμη και η αδελφή του, η οποία ήταν επίτροπος των Μπολσεβίκων, να ενημερωθεί για το θάνατό του.

Πηγές:

- Dictionnaire internationales des militants anarchistes http://militants-anarchistes.info/spip.php?article2941

- The Guillotine at Work, Maximov, G.

List of Victims lists.memo.ru/d2/f463.htm

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.