Nick Heath
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Zhivoder, επαναστάτη ναύτη που πέρασε από τον μπολσεβικισμό στον αναρχισμό

Nick Heath

Ο Zhivoder γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια στην επαρχία Poltava γύρω στο 1883. Την περίοδο 1904-1905 ήταν μέλος του RDSLP (Μπολσεβίκοι) και πήρε μέρος στην επανάσταση του 1905-1907. Μέχρι το 1910 δραστηριοποιήθηκε στην υπόγεια οργάνωση των μπολσεβίκων στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετούσε ως ναύτης στο στόλο της Βαλτικής. Συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο με τον Κόκκινο Στρατό ως διοικητής του τμήματος εφοδιασμού στο μέτωπο Τσαρίτσιν το 1918. Έγινε διοικητής του στρατιωτικού τομέα του Γιεκατερίνοσλαβ και της Ταξιαρχίας «Λένιν» της 14ης Στρατιάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι μονάδες του βοήθησαν ένα εβραϊκό χωριό μετά από ένα πογκρόμ από τα στρατεύματα του Γκριγκόριεφ.

Μέχρι το τέλος του 1919 είχε απογοητευθεί από την πολιτική και την ιδεολογία του μπολσεβικισμού, σύμφωνα με τον Τρότσκυ, που τον γνώριζε προσωπικά. Στο κεφάλαιο 36 της αυτοβιογραφίας του, «Η ζωή μου», ο Τρότσκι μιλάει απελπισμένα γι’ αυτόν. «Όσον αφορά τη διοίκηση του νότιου Σοβιετικού μετώπου, οι διοικητές του Τσαρίτσιν δεν ήταν πολύ καλύτεροι από τους Λευκούς, η σχέση τους με το κέντρο της Μόσχας περιοριζόταν στις συνεχείς απαιτήσεις για προμήθειες. Όλοι αντιμετωπίζαμε ελλείψεις. Όλα όσα παρήγαγαν τα εργοστάσια πήγαιναν κατευθείαν στο μέτωπο. Αλλά πουθενά αλλού δεν απορροφήθηκαν τόσα όπλα και πυρομαχικά όσο στο Τσαρίτσιν. Με την πρώτη άρνηση στο Τσαρίτσιν άρχισαν οι κραυγές περί  “προδοσίας από τους ειδικούς της Μόσχα;”».

Ο Τρότσκι συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του στρατού στο Τσαρίτσιν στη Μόσχα ήταν ο ναύτης Zhivoder και ότι όταν επιβλήθηκε αυστηρότερη πειθαρχία «πήγε στους ληστές» (Εκτός από το γεγονός ότι δύο από αυτούς τους διοικητές ήταν ο Στάλιν και ο Βοροσίλωφ, και αυτό είναι το περίφημο περιστατικό του Τσαρίτσιν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1918 και η πρώτη διάσημη σύγκρουση μεταξύ του Τρότσκι και Στάλιν, σημειώστε εδώ την πονηρή και χαρακτηριστική φρασεολογία του Τρότσκι).

Ο Zhivoder, πράγματι, πήγε «στους ληστές». Ο ίδιος οργάνωσε στρατιωτικές μονάδες στο Kobelyaki στην επαρχία Poltava που την άνοιξη του 1920 και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου αποτελούνταν από 600 μαχητές. Την ίδια περίοδο χαρακτήρισε τον εαυτό του ως αναρχικό κομμουνιστή και έγινε διοικητής του 3ου Συντάγματος του Μαχνοβίτικου στρατού που αριθμούσε 1800 πολεμιστές. Συμμετείχε στον αντάρτικο πόλεμο εναντίον των Κόκκινων και σκοτώθηκε σε δράση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Kuteinyokove, στις 23 Σεπτεμβρίου 1920. Σύμφωνα με τον Τρότσκι: «Μάλλον είχε συλληφθεί και πυροβόλησε».

*Πηγή: www.makhno.ru

**Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης