Nick Heath
Ιστορία Διεθνούς Αναρχικού Κινήματος

 

Σύντομη περιγραφή της δολοφονίας των Ρώσων αναρχικών από το κράτος το 1937

Nick Heath*

Το κάστρο της φυλακής του Tobolsk κατασκευάστηκε από τις τσαρικές αρχές στα τέλη του 17ου με τις αρχές του 18ου αιώνα. Η πόλη Tobolsk βρίσκεται στη Σιβηρία στις όχθες του ποταμού Irtysh. Στη φυλακή αυτή κρατούνταν τόσο πολιτικοί όσο και παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Επίσης, αρκετοί Δεκεμβριστές στέλνονταν σε αυτή τη φυλακή με τα λευκά τείχη, από την οποία κανείς ποτέ δεν απέδρασε και αρκετοί πέθαναν και θάφτηκαν εκεί. Με την Επανάσταση, οι μπολσεβίκοι, αντί να καταστρέψουν αυτό το σύμβολο και όργανο της τσαρικής εξουσίας, το πήραν για δική τους χρήση. Ο Τσάρος και η οικογένειά του φυλακίστηκαν για λίγο εκεί, ακολουθούμενοι από πολλούς άλλους που είχαν αγωνιστεί για την ανατροπή του. Σοσιαλιστές όλων των τάσεων φυλακίστηκαν εκεί.

Το 1926 έγινε μια απεργία πείνας στη φυλακή του Tobolsk ενάντια στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι αναρχικοί συνέχιζαν να στέλνονται εκεί στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα.

Ένα μεγάλο κύμα εκτελέσεων αντιπάλων του καθεστώτος άρχισε το 1937 και το 1938 είχαν χαθεί πολλές ζωές. Οι τρόικες (επιτροπές τριών ατόμων) που δημιουργήθηκαν από την αστυνομία ασφαλείας προχωρούσαν στις θανατικές ποινές οι οποίες εκτελούνταν γρήγορα, μέσα σε λίγες μέρες.

Στις 12 Αυγούστου 1937, 144 σοσιαλιστές διαφόρων ρευμάτων και τάσεων εκτελέστηκαν στο Tobolsk. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν οι αριστεροί σοσιαλεπαναστάτες Εβγκένι Κολόσσοφ και Βαλεντίνα Κολοσόβα και τουλάχιστον δεκαοχτώ αναρχικοί.

Ο πιο γνωστός από τους αναρχικούς ήταν ο Aron Baron, για τον οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες.

Ο Ivan Budarin ήταν ένας άλλος αναρχικός. Γεννήθηκε το 1897 και ανήκε σε μια παράνομη ομάδα αναρχοσυνδικαλιστών εργατών στην Πετρούπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1926 και αντιμετώπισε εξορία και φυλακή.

Ένας άλλος αναρχικός ήταν ο Yuri-Izgodin-KoKhomentovsky, γεννημένος το 1905. Έγινε αναρχικός το 1919 και εργάστηκε στην ομάδα Poltava της Συνομοσπονδίας Αναρχικών Nabat. Το 1923 καταδικάστηκε σε φυλακή και αργότερα εξορίστηκε στη Σιβηρία, όπου επανασυνδέθηκε με τη σύζυγό του Ekaterina Ilinichna Izgodina-Khomentovsky. Εκτελέστηκε εκείνη την ημέρα.

Ακόμα ένα θύμα ο Alexander Pastukhov. Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1897. Μαθηματικός, έγινε ατομικιστής αναρχικός το 1915. Την άνοιξη του 1918 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και κατέλαβε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις στην περιοχή Balakhinsky της επαρχίας Nizhny-Novgorod. Συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο εναντίον των λευκών. Αργότερα, το 1918 παραιτήθηκε από το Κόμμα και έγινε γραμματέας της Αναρχικής Ομοσπονδίας Nizhny-Novgorod. Συνελήφθη το 1919 και πάλι το 1921 και το 1923 για υποψία υπόγειας αναρχικής δραστηριότητας. Την περίοδο αυτή εργαζόταν ως βοηθός ερευνητής και λέκτορας στη Σχολή Φυσικής και Μαθηματικών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Ήταν γνωστός ως αναρχικός θεωρητικός και δημοσιογράφος. Διετέλεσε πρόεδρος του αναρχικού τμήματος της Πανρωσικής Δημόσιας Επιτροπής Μνήμης για τον Π. Α. Κροπότκιν. Δραστηριοποιήθηκε στις υπόγειες αναρχικές ομάδες και συνεργάστηκε με τους αναρχικούς μυστικιστές στην Επιτροπή Κροπότκιν, αλλά γρήγορα διέρρηξε τις σχέσεις του με αυτούς. Είχε ήδη εξελιχθεί όσον αφορά τις θέσεις του και ήταν σταθερός υπερασπιστής της Οργανωτικής Πλατφόρμας των Αρσίνοφ, Μαχνό και άλλων. Συμμετείχε στην ίδρυση της παράνομης Ένωσης Αναρχικών Εργατών το 1929 και συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή το 1930. Υπηρέτησε τρία χρόνια στην απομόνωση και στη συνέχεια, στάλθηκε εξορία στη Σιβηρία.

Ένας άλλος αναρχικός που εκτελέστηκε εκείνη την ημέρα ήταν ο Vladimir Sergeivich Khudolei, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Gradin. Γεννημένος το 1890, εντάχθηκε στον αναρχικό κύκλο στο εμπορικό ινστιτούτο της Μόσχας, μαζί με δεκάδες άλλους. Μετά τη μελέτη διαφόρων αναρχικών ρευμάτων και τάσεων, απέρριψαν τον ατομικισμό και το 1913 ονομάστηκαν Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μόσχας. Έκαναν επαφές με αναρχικούς από τη Νέα Υόρκη και τη Δυτική Ευρώπη και εξάπλωσαν την αναρχική προπαγάνδα στα εργοστάσια και στις γειτονικές πόλεις Μόσχα.  Ο Khudolei συνέχισε την παράνομη και υπόγεια δράση μέχρι την επανάσταση του Φλεβάρη και μετά έγινε από τα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας Αναρχικών Ομάδων Μόσχας και της Περιφερειακής Οργάνωσης Αναρχικών Κομμουνιστών Lefertovo. Από το τέλος του 1918 μέχρι το 1925 ήταν μέλος της Γραμματείας της Πανρωσικής Ομοσπονδίας Αναρχικών Κομμουνιστών. Το 1929 εντάχθηκε σε μια υπόγεια αναρχική ομάδα με τους Nikolai Rogdaev, Vladimir Barmash και Alexei Borovoi που υποστήριζαν με ενθουσιασμό την Οργανωτική Πλατφόρμα. Συνελήφθη τρεις φορές από το 1929 και μετά, εκτίοντας πέντε χρόνια σε πολιτική απομόνωση και τρία χρόνια στην εξορία.

Ένας ακόμα από τους εκτελεσθέντες ήταν και ο Ivan A. Shabalin, ο οποίος γεννήθηκε το 1888 και αρχικά ήταν σοσιαλεπαναστάτης και αριστερός σοσιαλεπαναστάτης, από το 1917. Το 1919 μετατοπίστηκε σε αναρχικές κομμουνιστικές θέσεις. Από τις αρχές του 1919 συλλαμβανόταν επανειλημμένα, φυλακιζόταν ή εξοριζόταν, αλλά πάντα αρνιόοταν να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα στην Πετρούπολη, το Nizhny-Novgorod και τη Σιβηρία.

Άλλοι βετεράνοι της υπόγειας αναρχικής δράσης που σφαγιάστηκαν εκείνη την ημέρα ήσαν οι Procop Evdokimovich Budak (γεν. 1889),  Zinaida A. Budakova (γεν.1894), Nikolai Alexandrovich Desyatkov, Andrey Leonidovich Zolotarev, (γεν.1901) Anna Aronovna Sangorodetskaya (γεν. 1894), Michael G. Tvelnev (γεν. 1879) και Naum Aaronovitch Eppelbaum (γεν. 1884). Μαζί με αυτούς εκτελέστηκαν και οι σποδαστές του τοπικού κολεγίου, Abram Isakovitch Venetsky, Ivan Golovchansky, Vsevolod G. Denisov και ο αγρότης Andrew P. Kislitcin (γεν. 1873) επειδή συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των εξόριστων αναρχικών.

Τα σώματα τάφηκαν σε έναν κοινό τάφο στο αγρόκτημα της φυλακής. Συνολικά 2’500 άνθρωποι εκτελέσθηκαν στο Tobolsk το 1937-1938.

Οι δολοφονημένοι αναρχικοί αποκαταστάθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 1957.

*Πολλά στοιχεία πάρθηκαν από άρθρο του Anatoly V. Dubovik (ο οποίος συνεχίζει ακούραστα να φέρνει στο φως πληροφορίες για κατηγορούμενους και εκτελεσμένους ή φυλκισμένους επαναστάτες) στο http://www.makhno.ru/forum/calendar.php?do=getinfo&day=2013-8-12 Επίσης στοιχεία πάρθηκαν από το Avrich.P. The Russian Anarchists. Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.