Εκφράζουμε την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό μας για τη θλιβερή στρατιωτική-φασιστική χούντα που στις 13 Δεκέμβρη ανάλαβε να συντρίψει με τη βία των τεθωρακισμένων τις ελπίδες και τα όνειρα του Πολωνικού Προλεταριάτου για μια κοινωνία ελεύθερη και σοσιαλιστική.

Τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις του 1956, 1970, 1976, που δεκάδες προλετάριοι δολοφονήθηκαν από την κομματική αστυνομία και το στρατό, τις διαδέχτηκε το ανοιχτό στρατιωτικό φασιστικό πραξικόπημα.

Ο Πολωνικός λαός μαζεμένος γύρω από το εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» και την αγροτική «Αλληλεγγύη» πάλευε για:

1) Δικαίωμα στην απεργία 2) Σεβασμός στην ελεύθερη έκφραση 3) Αναγνώριση των ελεύθερων συνδικάτων 4) Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων 5) εξασφάλιση των ειδών διατροφής 6) Κατάργηση των προνομίων της αστυνομίας και των κομματικών στελεχών 7) Εκλογή των διευθυντών των εργοστασίων από τους ίδιους τους εργάτες 8) Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του συστήματος ιατρικής περίθαλψης.

Γενικά το όραμα του Πολωνικού λαού, ήταν το όραμα κάθε τίμιου ανθρώπου, κάθε καταπιεσμένου και εκμεταλλευόμενου λαού. η δικαιοσύνη η ελευθερία, ο σοσιαλισμός. Αυτά ακριβώς τα αιτήματα και αυτοί ακριβώς οι στόχοι ήταν που δεν μπορούσαν να ανεχτούν οι κομματικοί και στρατοκράτες φασίστες. Πριν απ’ την ανοιχτή επέμβαση είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Το ψέμα, τη διαστρεύλωση, τη συκοφαντία, τον εκβιασμό, τις απειλές. Όλα αυτά είχαν σταθεί ανίκανα να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα και την ανυποχώρητη πάλη του Πολωνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιαχείριση, σοσιαλισμό.

Προς το παρόν «τάξη» επικρατεί στη Βαρσοβία «τάξη» μέχρι τη στιγμή που ο διαρκής εμπαιγμός η βία και η τρομοκρατία θα προκαλέσουν τη γενικευμένη εξέγερση. Μια προλεταριακή εξέγερση που θα κυλήσει και θα ξεπλύνει την Πολωνική γη από την κομματική στρατοκρατική χολέρα.

Η αντίδραση της Δύσης υπήρξε χλιαρή και τυπική. Η γραφειοκρατία του Κρεμλίνου έκφρασε την ικανοποίησή της. Τα ανά τον κόσμο φιλοσοβιετικά ΚΚ λούφαξαν τρίβοντας ταυτόχρονα τα χέρια τους ικανοποιητικά. Είχαν αναλάβει να μεταφράζουν τις συκοφαντίες και διαστρευλώσεις της Πολωνικής εξουσίας.

Καλούμε κάθε άνθρωπο που θέλει να λέγεται προοδευτικός και σοσιαλιστής να καταδικάσει τους δήμιους του Πολωνικού προλεταριάτου και τους ανά τον κόσμο υποστηριχτές τους (φιλοσοβιετικά ΚΚ) και να εκδήλωση με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στο Πολωνικό προλεταριάτο που αγωνίζεται για ελευθερία, αυτοδιαχείριση και σοσιαλισμό.

Πάνος Σαρρής, Σπύρος Καραγιαννόπουλος, Χαρ. Καραγιαννόπουλος, Θανάσης Κάσσας, Γεώργιος Ηλιόπουλος, Διον. Κάσσας, Κώστας Αντωνόπουλος, Μέλτης Αντωνόπουλος, Θεοδ. Αντωνόπουλος, Γιαν. Αθανασόπουλος, Απ. Ζαχαρόπουλος, Στεφ. Αναστόπουλος, Δημ. Κουζούλης, Θεώνη Αθανασοπούλου, Φάνη Αντωνοπούλου, Ζαχαρόπουλος Κων)νος, Γιαννακόπουλος Αλέκος, Μπουγάς Διονύσιος, Σπανός Νικόλαος, Ζέρβας Αθανάσιος, Ρήγας Ανδρέας, Κουρκούτας Διονύσιος, Μαστοράκης Σπύρος, … Χρήστος.