Your name
Ελλαδικά Κοινωνικά Κινήματα

Λίγες γραμμές για την ταινία 

 

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας (και τη βοήθεια του φίλου Δ.Λ.) η τελευταία συνέντευξη του Άγι Στίνα είναι διαθέσιμη πλέον στο internet, μετά από μια μεγάλη περίοδο σποραδικών προβολών σε επετειακές και άλλες εκδηλώσεις (τα σχετικά links υπάρχουν σε διπλανή στήλη).

Τελειώνοντας τη σχολή Σταυράκου, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να γυρίσω, σαν πτυχιακή ταινία, μια συνέντευξη - ντοκουμέντο, με ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ιστορία της άκρας αριστεράς στη διάρκεια του 20ου αιώνα (για την ιστορία. η ταινία απορρίφθηκε τότε από την πλειοψηφία των καθηγητών μου σαν βαρετή και... ακατανόητη).


Είναι μια φωνή που έρχεται από το παρελθόν να μας θυμίσει ότι πέρα από τις δύο μεγάλες αντίπαλες παρατάξεις (εθνικόφρονες - ΚΚΕ) υπήρξε και ένα διαφορετικό ρεύμα που επέμεινε να διεκδικεί μέχρι το τέλος το δικαίωμά του να σκέφτεται και να δρα διαφορετικά.

Στην κόλαση της Γερμανικής κατοχής, των χιτών και των συνεργατών τους ταγματασφαλι(η)τών, που η αγριότητά τους ξεπερνούσε αυτή των original ναζί, το ΚΚΕ χρησιμοποιώντας μια εθνικιστική, σταλινική ρητορική και πρακτική κατέλαβε τη θέση του αντίπαλου δέους (φροντίζοντας να εξοντώσει τις κριτικές φωνές μέσα κι έξω απ' το κόμμα). Με μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που εναλλασσόταν ανάμεσα στην νομιμόφρονα υποταγή και την αψυχολόγητη, απροετοίμαστη "ανυπακοή", οδήγησε αυτό το κίνημα στην ήττα και την de facto νομιμοποίηση των, μέχρι χτες, κατάπτυστων συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων.


Κόντρα στις "φωτισμένες" ηγεσίες που με τις αντιφατικές (και εγκληματικές) γραμμές τους οδήγησαν ένα ολόκληρο λαό σε μια ανήκουστη τραγωδία δεκαετιών (για την οποία καμία αυτοκριτική δεν έχει γίνει μέχρι τώρα), με όραμα τον διεθνισμό και την ανθρώπινη απελευθέρωση, η ομάδα του Άγι Στίνα αποτέλεσε, πάνω απ' όλα, ένα υπόδειγμα ασυμβίβαστου ήθους, ανιδιοτελούς προσφοράς αλλά και γόνιμης κριτικής σκέψης.


 Η σύντευξη με τίτλο "Η άλλη πλευρά" αναφέρεται στο αντιπολεμικό κίνημα στη διάρκεια του 20ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο.


 * Αναδημοσίευση από το http://lathrometanastis.wordpress.com/