2ος Τόμος του «Μ. Μπακούνιν Έργα»

 

Παρουσίαση του Δεύτερου Τόμου της σειράς «Μιχαήλ Μπακούνιν Έργα», εκδόσεις «Πανοπτικόν», Θεσσαλονίκη, Οκτώβρης 2007, μτφ. Ζήση Σαρίκας, σελ 146.

 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο Δεύτερος Τόμος της σειράς «Μιχαήλ Μπακούνιν Έργα», με τίτλο «Κριτική της υπάρχουσας κοινωνίας».

 

Και ο Τόμος αυτός κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Πανοπτικόν», στη Θεσσαλονίκη, σε πολύ καλή και εμπεριστατωμένη μετάφραση του Ζήση Σαρίκα, ο οποίος έχει μεταφράσει και τον Πρώτο Τόμο (με τίτλο «Φιλοσοφία, Θρησκεία και Ηθική») και ο οποίος έχει να παρουσιάσει αξιόλογο μεταφραστικό έργο (Μπακούνιν, Καστοριάδη κ.ά.).

 

Ο Δεύτερος αυτός Τόμος, όπως και ο Πρώτος, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για τον Έλληνα μελετητή του έργου του Μιχαήλ Μπακούνιν όσο και για τις συνιστώσες εκείνες του γνήσιου αναρχικού και γενικά επαναστατικού κινήματος, γιατί συνεχίζεται να δίνεται στην κυκλοφορία στην ελληνική γλώσσα σημαντικό έργο - που παρέμενε έως τώρα αμετάφραστο στην ελληνική γλώσσα - του σημαντικού Ρώσου διανοητή και επαναστάτη, ενός από τους αδιαφιλονίκητους θεμελιωτές του επαναστατικού και οργανωμένου αναρχισμού και όχι του χάους, της σύγχυσης και της χαλαρότητας στο όνομα της μη οργάνωσης, «αρχών» από τις οποίες διέπονται αρκετοί στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα στο όνομα των αναρχικών ιδεών ή της κοινωνικής επανάστασης.

 

Ο τόμος αποτελείται από 15 Κεφάλαια, μ τους τίτλους «Η ιδιοκτησία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από το κράτος», «Το παρόν οικονομικό καθεστώς», «Η ταξική πάλη μέσα στην κοινωνία είναι αναπόφευκτη», «Εξέταση της ιστορίας της αστικής τάξης», «Το προλεταριάτο υποδουλωμένο πολύ καιρό», «Η μέρα τω αγροτών δεν έχει έρθει ακόμα», «Το κράτος: Γενική Θεώρηση», «Επισκόπηση του σύγχρονου κράτους», «Το αντιπροσωπευτικό σύστημα είναι πλάσμα της φαντασίας», «Ο ρόλος του πατριωτισμού στον αγώνα του ανθρώπου», «Τα ταξικά συμφέροντα στο σύγχρονο πατριωτισμό», «Δίκαιο, φυσικό και επινοημένο», «Δύναμη και εξουσία», «Ο κρατικός συγκεντρωτισμός και τα αποτελέσματά του» και «Το στοιχείο της πειθαρχίας». Επίσης, παρατίθενται σημειώσεις και επεξηγήσεις συντομογραφιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή και επιμέλεια των έργων αυτών του Μπακούνιν αποτελεί έργο ζωής του Ρώσου αναρχοσυνδικαλιστή Γκριγκόρι Μαξίμοφ (1893-1950) ο οποίος μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου δραστηριοποιήθηκε στο εκεί αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα και αφιερώθηκε στη συγγραφική δουλειά. Η μετάφραση, όπως είπαμε, είναι του Ζήση Σαρίκα.

 

Το όλο έργο αποτελεί μια πολύ προσεγμένη και επιμελώς φροντισμένη εργασία από τις Εκδόσεις «Πανοπτικόν». Από τις ίδιες Εκδόσεις αναμένεται να εκδοθούν στο επόμενο διάστημα δύο ακόμα Τόμοι της σειράς «Μιχαήλ Μπακούνιν Έργα» με τίτλους «Το σύστημα του αναρχισμού» και «Η κοινωνική επανάσταση».